1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Türkiye’nin karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu'nun 94. yıl dönümü kutlandı.

Kabotaj Kanunu’nun kabul edilişinin 94'üncü yılı yurdun birçok noktasında kutlandı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamalarında sirenler çaldı, su gösterileri yapıldı ve şehitler için çelenkler bırakıldı.

BAKAN’DAN MESAJ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kabotaj hakkının Cumhuriyetin kuruluşundan sonra elde edilen en önemli başarılardan biri olduğunu söyledi. Bakan Karaismailoğlu, 1926 yılında çıkarılan Kabotaj Kanunu ile birlikte Türkiye'nin karasularında egemenlik ve bağımsızlığının ilan edilmiş olduğunun altını çizdi.

Karaismailoğlu “Ülkemiz tersanelerinde farklı cinslerde ürettiğimiz yeni gemilerin 2020 yılı itibarıyla millilik oranı yüzde 40-60 arasında değişmektedir. Hedefimiz yeni inşa gemilerde yerlilik oranını yüzde 60-80 bandına yükseltmektir” ifadelerini kullandı.

KABOTAJ KANUNU

20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş olan KabotajKanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu kanun, “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtiyor. Bu nedenle her yıl 1 Temmuz günü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutlanıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.