'500 bin liralık mezar yeri'ne yalanlama

'500 bin liralık mezar yeri'ne yalanlama

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, ulusal bir gazetede yer alan, 500 bin liraya mezar satışı yapıldığı haberinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, mezar yerlerinin üçüncü kişilere satılması ve noter kanalı ile devri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ulusal bir gazetede yer alan '500 bin liraya' mezar yeri satışı yapıldığı şeklinde haber yer aldığı belirtildi. Mezarlıkların tahsisi ve ücret tarifesinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından yapıldığı aktarılan açıklamada, mezar yerlerinin üçüncü kişilere satılması ve noter kanalı ile devredilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Açıklamada, konuyla ilgili yönetmeliğin 7. maddesine dikkat çekildi. Buna göre: "Mezar yeri tahsisleri; ölen kimsenin sırasıyla eşi, oğlu-kızı, ana-babası, kardeşi gibi en yakın mirasçılarına yapılır ve ilgili kişiye Mezar Yeri kullanma Belgesi verilir. Cenazenin gömülü olduğu mezar yerini, ortak varislerden(çocuklar, kardeşler gibi), satın almak için müracaat eden ilk varise tarifedeki ücret tahsil edilerek Mezar Yeri Kullanma Belgesi verilir." 


'MEZAR YERLERİ 5 BİN-18 BİN ARASINDA'

Mezar yerinin varisleri dışında, üçüncü bir şahsa tahsisinin mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, "Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanarak yürürlülüğe giren fiyat tarifesine göre kurumumuza bağlı mezarlıkların fiyatları açıkça belirtilmiş olup, 2012 yılı ücret tarifesine göre Zincirlikuyu Mezarlığında;1 kişilik dolu mezar yeri ücreti (cenaze anında) 5,000 TL, Dolu yanı boş mezar yeri ücreti: 9,000 TL, 1 kişilik boş mezar yeri ücreti: 18,000 TL olarak uygulanmaktadır. Müdürlüğümüzce Ücret Tarifesinde belirtilen ücretler dışında herhangi bir ücret talep edilmemekte, Büyükşehir Belediyemizin resmi internet sitesi olan www.ibb.gov.tr adresinde Müdürlüğümüze ait yönetmelik ve ücret tarifesi bulunuyor." denildi. 


İnternet sitelerinde ve gazetelerde yer alan mezarlık ücretlerinin tamamen hayal mahsulü olduğu ifade edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İnternet sitelerinde ve gazetelerde çıkan mezarlık ücretleri tamamen hayal mahsulü olup, mezar yeri tahsislerinin 3. bir şahsa devredilemeyeceği mezar yerinin kamu alanı olduğundan ticari bir meta olarak değerlendirilerek alınıp satılamaz. Mezar yeri tahsisi için düzenlenen kullanma belgesinin tapu yerine geçmez. Mezarlıklar sadece tahsis amaçlıdır." 

Mezar yeri alıp sattığını iddia edenlerin vatandaşları dolandırdığı vurgulanan açıklamada, iddialarla ilgili daha önce Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu aktarıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.