6,5 milyon konut yıkılacak

6,5 milyon konut yıkılacak

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammed Balta, kentsel dönüşüm kapsamında 6.5 milyon konutun yeniden yıkılıp yapılmasının hedeflendiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Esenler Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu", Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampusu Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Sempozyuma; Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Prof. Dr. Mazhar Bağlı, YTÜ Rektör Vekili Yusuf Ayvaz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, İBB Başkan Vekili Ahmet Selameti, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ve vatandaşlar katıldı. Türkiye’de meydana gelen depremlerden ders alınması gerektiğini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, bakanlık olarak yasal zemini oluşturmak için kentsel dönüşüm yasasını çıkardıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm hakkında bilgi veren Balta, “Toplumsal bilinci, zihniyet değişikliğini yaşatmak için insanlarımıza sürekli kentsel dönüşümü anlatıyoruz. Bu işi birlikte el ele vererek, taşın altına elimizi değil, gövdemizi vererek yapmak zorundayız. Kentsel dönüşüm bir rant projesidir diye söyleniyor. Elbette şu anda bizim hedeflerimiz içerisinde gördüğümüz 6.5 milyon konutun yeniden yıkılıp yapılmasını hedefliyoruz. İstanbul’da başarıyla kentsel dönüşümü uygulayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere Esenler Belediyemize ve diğer belediyelerimize çok teşekkür etmek istiyorum. Bütün imkanlarını İstanbul için sunan belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Türkiye’deki değişik yörelerdeki belediyelerin bu çalışmaları örnek alıp kendi illerinde ve ilçelerine uyarlaması gerektiğini düşünüyorum. Ama afetler kaçınılmazdır, ne zaman geleceği belli olmaz. Afetlere hazırlıklı bir ülke olmasını temenni ediyorum” dedi.

"Kentsel dönüşüm hayat kurtarma projesidir"
      Göksu, "Kentsel dönüşüm, sağlam çalışan ve düzenli çalışan bir insan vücuduna benzeyen şehirlerimizin hastalanmış alanlarının ortadan kaldırılması ve her şeyden önemlisi insanların huzur içerisinde oturabilecekleri mekanların inşası anlamında çok önemli bir başlangıç. Batı belki bunu büyük bir oranda çözmüş olsa da biz de henüz kültürü ve toplumsal bilinci yeni oluşmaya başladı” dedi.
      “Kentsel dönüşüm, bir hayat kurtarma operasyonudur” diyen Başkan Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşüm, hayat kurtarma işidir. Bunun içinde bu toplumsal seferberliği çok iyi uygulamamız, çok iyi yöneterek şehirlerin çok hızlı bir şekilde dönüşümünü sağlamamız gerekir” şeklinde konuştu.
       Açılış konuşmalarını ardından "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu" başladı. Alanlarında uzman akademisyenlerin sunumlarını yapacakları sempozyumda; Türkiye’deki göç, kentleşme, yapı stoku, güvenlik, iletişim, estetik gibi konular, kentsel dönüşüm çerçevesinde ele alınıyor.
     "Uluslararası Kentsel Dönüşüm Sempozyumu" yarın da devam edecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.