9 ayda 11 bin yabancıya satış

9 ayda 11 bin yabancıya satış

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasının ardından geçen 9 ayda yabancıların Türkiye'den alım yaptığı taşınmaz sayısı 10 bin 687'i buldu. Aynı dönemde Mütekabiliyet Yasası ile alım yapan yabancı yatırı

Yasanın ardından 11 bin 8 yabancıya, 2 bin 513'ü arsa, 8 bin 174'ü konut olmak üzere toplam 10 bin 687 taşınmaz satışı gerçekleştirildi.

Almanlar ilk sırada
Türkiye'den en çok gayrimenkul alanların başında Alman vatandaşları gelirken, Almanları İngiliz ve Avusturya vatandaşları izledi. Alman vatandaşları, Türkiye'den 2 bin 557 gayrimenkul satın aldı. Almanya'dan 702 kişiye, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bin 263 arsa ile bin 294 konut satışı yapıldı.

İkinci sıradaki İngiliz vatandaşları 235 arsa, bin 67 konut olmak üzere bin 302 taşınmaz alırken, Avusturya vatandaşları da 205 arsa ve 147 konut olmak üzere 352 taşınmaz sahibi oldu. Mütekabiliyetin ardından Türkiye'ye ilgi gösteren diğer ülkeler arasında ABD, Suudi Arabistan, Rusya ve KKTC yer aldı. Türkiye'den 81 konut ve 56 arsa satın alan Amerikalılar, toplam 66 bin 638 metrekarenin sahibi oldu.

Arap ülkelerinden ise ilk sırada 196 konut ve 13 araziyle Kuveyt, ikinci sırada 104 konut ve 64 araziyle Suudi Arabistan, üçüncü sırada 58 konut ve 49 araziyle Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.

Mütekabiliyetin kaldırılmasıyla Türkiye'den taşınmaz alımı yapabilen Tanzanya, Tunus, Narfolk Adaları, Bangladeş, İzlanda, Lüksemburg, Macaristan ve Venezuella gibi ülkeler, gayrimenkul satışında son sıralarda kaldı. Bu ülkelerin vatandaşları, Türkiye'den sadece sınırlı sayıda taşınmaz aldı.

Tercih Antalya oldu
Türkiye'den 95 gayrimenkul alan Yunan vatandaşları, sahil şeridindeki illeri tercih etmezken, alımları Ankara, Eskişehir gibi kentlerde gerçekleştirdi. Mütekabiliyet öncesinden şimdiye kadar yabancılar en çok Antalya'daki gayrimenkullere ilgi gösterdi.
Antalya'nın ardından İstanbul ve Muğla gelirken, tercih edilen diğer şehirler ise Aydın, İzmir, Bursa, Ankara, Mersin, Hatay ve Yozgat oldu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.