9. Kariyer zirvesi başladı

9. Kariyer zirvesi başladı

İhlas Vakfı kariyer Akademisi tarafından 9.'su düzenlenen "Kariyer Zirvesi" gençlerle iş dünyası temsilcilerini buluşturdu.

İhlas Vakfı Kariyer Akademisi tarafından bu yıl 9.'su düzenlenen "Kariyer Zirvesi" Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Zirveye İhlas Holding İcra Kurulu Başkanı Kani Bozbay, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün, İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okyay, İhlas  eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Erkesim, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz ve çok sayıda davetli katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan İhlas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Kani Bozbay, zirveye 29 ülke ve 100 üniversiteden gençlerin katıldığını belirterek, “Artık coğrafi sınırların hiçbir öneminin kalmadığı, dünyadaki her türlü gelişmenin anında yayıldığı dijital ve küresel bir çağda çok hızlı ilerliyoruz. Artık coğrafi sınırların neredeyse hiçbir önemi kalmadı. Olayları ve rekabeti küresel düzeyde yaşıyor ve bu düzeyin getirdiği dinamiklere ayak uydurmaya çalışıyoruz” dedi.


Gençlere çalışma hayatı konusunda bir mühendis olarak tavsiyelerde bulunan Bozbay, “Dünyanın her hangi bir köşesindeki insan potansiyel olarak müşteriniz, rakibiniz veya iş ortağınız olabiliyor. Kariyer hedefinizi belirlerken bu gerçeği hep aklınızın köşesinde bulundurmalısınız. İş hayatınızda ve rekabette fark oluşturmak için yenilikçilik, araştırma, geliştirme ve hepsinden de önemlisi girişimcilik gerekiyor. Bu nedenle hangi meslek seçilirse seçilsin yaptığınız işi geliştirmek hep en büyük önceliğiniz olmalı” şeklinde konuştu.


“YENİLİK İÇİN ÜÇ TEMEL ŞART VAR”

Türkiye’nin en çok girişimci üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi
 Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hasan Erkesim ise Türkiye’nin genç nüfusuna dikkat çekti. Türkiye’de nüfusun genç olmasına rağmen 100 kişiden ancak 5 ya da 6’sının girişimciliği tercih ettiğini anlatan Erkesim, “Oysaki Avrupa’da her 100 kişiden 12’si,  ABD’nde ise her 100 kişiden 11’i girişimci oluyor. Bizler ülkemizdeki bu eksikliği sizlerin varlığı sayesinde aşacağımıza inanıyoruz” dedi.
Yenilik yapabilmek için 3 temel şartın olduğunu söyleyen Erkesim, ilkinin zihniyeti yeniliğe açmak olduğunu, ikincisinin maddi kaynak ve Ar-Ge harcamaların olduğu, üçüncüsünün yeniliğe giden yolun açık tutulması gerektiğini kaydetti.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Türkiye’de inovasyon temelli girişimcilik faaliyetlerinin her geçen gün daha fazla önem verilmesi söyledi. Türkiye’de gerçek bir gelişmeden söz edebilmek için bilim, sanayi ve teknolojiden bahsedilmesi gerektiğini altını çizen Akça, “ bugün
 artık memleketimize bu değerlere sahip olan ve bunları yönetmek için gençlere gereken alt yapıyı hazırlayan yöneticilerimiz vardır. İnovasyonun mümkün olması için girişimcilik ruhunun da esas olması gerekir. Çünkü değerli fikirler ancak bu ruhla hayata geçirilebilir” ifadelerini kullandı.

Zirvenin “Vizyoner Girişimciler, Girişimcilerin Vizyonu”adlı ilk oturumunda ise Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz gençlere tecrübeleri anlattı.


“HAYAL KURUN, GERÇEKLEŞMESİ İÇİN GİRİŞİMDE BULUNUN”

Gençlere sabırlı olmalarını tavsiye eden Akça, “Başarı için en gerekli olan şey sabır. Genç nüfusumuz çok ve eğitim seviyeleri yükseliyor. Hayata hazırlarken daha sabırlı olmaları gerek. Hayal etmeden hiçbir şey olmuyor. Hayal kurup hayallerin peşinde hayalcilikle koşmamak lazım. Hayallerin gerçekleşmesi için teşebbüste bulunmak gerek. Bugün bulunduğum yerde bulunmayı hiçbir zaman hayal etmedim. Ama yaptığım işi iyi yapmaya çalıştım. Kendi gücümü iyi planlamaya çalıştım. Takdir-i ilahi böyle gerçekleşti” dedi.


“ÇOCUĞUM HIRSIZ GENEL MÜDÜR OLACAĞINA, ONURUYLA TUVALETE TEMİZLESİN”

Socar Türkiye CEO’su Kenan Yavuz ise üretimin önemine dikkat çekerek, “Üreten bir ülke olmaya devam etmeliyiz. Aksi halde gençlerimiz kendilerini ifade edemez. Bu 20. yüzyılda ıskaladığımız konuydu. Bu yüzden beyin göçü oldu. İnsanımızın potansiyelini değerlendireceği fırsat
 yollarını açamadık. Ülkemizin ekonomisinin üreten bir ekonomiye geçmesi için ne yapmamız gerek onu düşünmeliyiz. Taşeron ekonomi olmamalıyız. Başkalarının size tanımlamış olduğu markaları kullanarak üretim yapan değil kendi özgün iradesiyle üretim yapan ülkenin geleceğini gerçek anlamda tamamlayacak bir ekonomiye ulaşmamız lazım. Bir Türk yüzyılı olması için 2023 hedefimize ulaşmamız gerek. Çalışmaktan kimse ölmemiş” diye konuştu.

Ailelerinden baskı gören çocuklara da seslenen Yavuz, “Hiçbirinizin zengin olmak gibi ihtiyacınız asla yok. Sizin sadece insan olmaya ihtiyacınız var. Memleketine bağlı milliyetçi maneviyatı yüksek insanlar olmanız gerek. Gayret kuldan takdir Allah’tan. Benim çocuğumun hırsız genel müdür olmasın istemiyorum. Çocuğum tuvalet temizlesin ama onuruyla temizlesin” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.