AB vitrinimiz İstanbul olacak

AB vitrinimiz İstanbul olacak

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbulsuz bir Avrupa Birliği'nin eksik ve fakir kalacağını söyledi. Bağış, kenti üyelik yolunda vitrin olarak kullanmak için hazırlanan "İstanbul AB'ye Hazırlanıyor" projesini tanıttı.

Başmüzakereci Bağış, "İstanbul AB'ye Hazırlanıyor" projesi kapsamında gerçekleştirilen "Şehir Eşleştirme Programı" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, her zaman Avrupa'nın en önemli şehirlerinden biri konumundaki İstanbul'un, "Avrupa'nın en Asyalı, Asya'nın da en Avrupalı şehri" olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin AB sürecinde karşı karşıya kaldığı "en büyük" engel ve sorunu "önyargılar" olarak tanımlayan Bağış, Avrupa'da maalesef, Türkiye ile ilgili imaj sorunu olduğunu, bunun, Türkiye'nin AB başvurusunun ilk yapıldığı dönemdeki Türkiye'nin şartlarıyla bugünün Türkiye'sinin şartlarının karıştırılması ve kafalardaki algı sorunundan kaynaklandığını düşündüğünü kaydetti. 

Bağış, o dönem Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 400 dolar iken, bugün 11 bin dolara çıktığını, 14 üniversite varken, bugün 200'ün üzerinde olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Böyle bir süreçte, bizim 
elimizde İstanbul gibi muazzam vitrinimiz, zenginliğimiz varken, bunu AB sürecinde değerlendiremememiz aslında kendi başına israf. Bu israfın önüne geçebilmek için, Türkiye'nin en önemli vitrinini, İstanbul'u, AB sürecinde çok daha etkin bir şekilde ortaya çıkarmaya karar verdik. 'İstanbulsuz bir Avrupa gerçekten çok yalın, fakir, eksik kalır' mesajını Avrupalılar'a vermeye çalışıyoruz." 

İstanbul'un 39 ilçesinin de AB'ye verebileceği ayrı ayrı mesajlar olacağını belirten Bağış, bakanlık olarak her ilçeye bir uzman yardımcısı görevlendireceklerini bildirdi. 

Bağış, İstanbul'da AB fonlarıyla 4 binin üzerinde proje yapıldığını, son dönemde sadece İstanbul'a AB fonlarıyla 52 milyon avro yatırım yapıldığını anlattı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.