'AK Parti için yerelleşme zorunlu'

'AK Parti için yerelleşme zorunlu'

AK Parti İl Gençlik Kolları tarafından düzenlenen yerel yönetimler panelinde konuşan AB Politikaları Enstitüsü Başkanı Hasan Soygüzel, çevreden gelen ve merkezi dönüştürerek taşıdığı kitleyi merkeze taşıyan AK Parti'nin yereli güçlü kılan bir anlayışla Tü

 AK Parti İl Gençlik Kolları eğitim ve yerel yönetimler komisyonlarının ortaklaşa düzenlediği "Yerel Yönetimlerde Reform Tartışmaları" paneli yapıldı. Toplantıya Kamu Politikaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Tahsin Bulut ve AB Politikaları Enstitüsü Başkanı Hasan Soygüzel konuşmacı olarak katıldı.




'MERKEZİYETÇİ ANLAYIŞ OSMANLI'DAN MİRAS'

Bulut, Osmanlı-Cumhuriyet sürekliliği içerisinde yerel yönetimler tarihinin üzerinde durduğu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Osmanlıda kurumsallaşmış muhalefetin olmaması yeni bir yönetim modelinin ortaya koyulamamasını yani  modernliğin yeni meydan okumalarına cevap verilememesine neden oldu. Bu sebeple Osmanlı'daki yerel yönetim çabaları dışarıdan gelen baskıların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla Balkanlar´dan başlayarak ve Girit´le devam eden özerklik verme süreçleri başlamıştır. Meşrutiyet´e gelindiğinde İttihat ve Terakki´nin içerisinde yönetim anlayışı bakımından Ahmed Rıza ve Prens Sabahattin ön plana çıktılar. Süreç içerisinde siyasal olarak Rıza´nın tepeden inmeci, merkeziyetçi anlayışı güç kazandı. Üzülerek belirtmeliyim ki Cumhuriyet de bu yapıyı devralmıştır." 


'KÜRESELLEŞME İLE BİRLİKTE YERELLEŞME'
Daha sonra söz alan Hasan Soygüzel ise yerel yönetimlerde reform tartışmalarını değerlendirdiği konuşmasına bu reformun AK Parti için iki nedenden dolayı zorunlu olduğunu belirterek, "Birincisi, AK Parti çevreden gelen ve merkezi dönüştürerek taşıdığı kitleyi merkeze taşıyan bir partidir. Bunun için yereli güçlü kılan bir anlayışla Türkiye´de yönetimi dönüştürmelidir. İkincisi, dünyadaki gelişmeler bunu zorunlu kılmaktadır. Dünya, bugün birbirine paralel iki büyük küresel değişimi yaşamaktadır. Bunlardan ilki küreselleşme ikincisi ise yerelleşmedir. Ulus devlet bir yönetim modeli olarak bazı yetkilerini ulus üstü bazılarını ise yerel yönetim birimlerine devrederek karşı karşıya olduğu problemlerle baş etmeye çalışmaktadır. Bu açıdan da yerelleşme Türkiye´nin önünde bir zorunluluk olarak durmaktadır´´ diye konuştu.

Soygüzel konuşmasının son bölümünde de AK Parti´nin yerelleşmeye bakışını anlattı: "AK Parti´nin gerek hükümet programına gerekse de parti belgelerine bakıldığında yerel yönetimlere bakışın ideolojik olmanın ötesinde hizmet ve insan odaklı bir yönetim anlayışını yansıttığını görmek mümkündür. Bu durumu 2023 Siyaset Vizyonu Belgesi de teyit etmektedir."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.