''Akıllı ulaşım'' Projesi İstanbul'da Başladı

''Akıllı ulaşım'' Projesi İstanbul'da Başladı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. öncülüğünde IBM Türk ve Vodafone Türkiye işbirliğiyle İstanbul için akıllı şehir projesi ''İstanbul Hareket Halinde'' projesi İstanbul'da hayata geçti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. öncülüğünde IBM Türk ve Vodafone Türkiye işbirliğiyle İstanbul için akıllı şehir projesi ''İstanbul Hareket Halinde'' projesi İstanbul'da hayata geçti. Proje ile İstanbul'daki ulaşım hareketlerinin toplu taşımaya yön vermesi, ulaşımın daha ''akıllı'' olması ve yaşam kalitesinin artması hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım AŞ Genel Müdürü Ömer Yıldız, projeye ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Ulaşım AŞ olarak ulaşım kararlarıyla yolculuk sürelerini kısaltmak, yürüme mesafelerini azaltmak ve hizmet seviyelerini eşit şekilde dağıtmak üzere çalıştıklarını belirterek, ''Bu çalışmalar sonucunda minimum sürede, konforlu, herkese eşit hizmet, seviyeli, doğru ücret politikalı, akılcı, hatları kolay öğrenilebilir, yaygın ve sıkışıklık etkilerinden arındırılmış bir toplu ulaşım hedefliyoruz. Vodafone Türkiye ve IBM Türk ile yaptığımız işbirliği bu hedefimize ulaşmak yönünde bizim için önemli bir yer teşkil ediyor'' dedi.

Yıldız, nüfusu 500 bin civarında olan şehirlerde otobüs destekli özel otomobil kullanımının ulaşım için yeterli olabileceğini ancak İstanbul gibi mega şehirlerde ise böyle bir çözümün sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Çözümü, metro gibi sıkışıklık etkilerinden arındırılmış yüksek kapasiteli toplu ulaşım sistemlerinde aramak gerekir. Bir metro hattı 20 şeritli otoyol trafiğine eşit yolcu akımını taşıyabilir. Metro yatırımlarına karar verip yerini doğru belirlemek, geri dönüşlerini ve mali analizlerini doğru hesaplayabilmek için hem mevcut ulaşım alışkanlıklarının hem de gelecekteki taleplerin doğru tahmin edilmesi büyük önem taşır. Bu konuda İstanbul Ulaşım AŞ'de birçok farklı ortamdan toplanan verilerin analiz çalışmaları yürütülmektedir. Vodafone Türkiye ve IBM Türk işbirliği ile yürüttüğümüz çalışma da bu kapsamda yer almakta ve İstanbullular'a daha iyi hizmetle yatırımları doğru planlamayı ve İstanbullular'ın yolculuk kalitelerini artırmayı hedeflemektedir.''

Projenin oluşmasıyla ilgili kendilerinin böyle bir düşünceleri olduğunun aynı düşüncelere de sahip olan çözüm ortakları IBM ve Vodafone'dan da gelen bir talep doğrultusunda projenin hayata geçtiğini ifade eden Yıldız, projeyle asıl amaçlananın toplu taşımayı teşvik ve kullanımının artırılması olduğunu söyledi.
      
İstanbul Hareket Halinde Projesiyle akıllı çözümler
     
IBM Türk Genel Müdürü Michel Charouk da ''Dünyadaki büyük kentlerin çoğunda ulaşım sistemleri 21. yüzyılın ihtiyaçlarına hizmet etmek için yetersiz kalıyor. Öte yandan, yeni yollar yapmak ya da yeni şeritler açmak da tüm sorunları çözmeye yetmeyebiliyor, dolayısıyla alternatiflere yönelmek gerekiyor'' dedi.

Kentlerde daha iyi çözüm modelleri oluşturulabilmesi için analitikten ve akıllı sistemlerin avantajlarından faydalanmak gerektiğine inandıklarını dile getiren Charouk, ''IBM 4 yıldır çeşitli ülkelerde 2 bin 500'ü aşkın akıllı şehir projesi gerçekleştirdi. Bu çözümlerle gördük ki ulaşım alanında toplu taşıma araçlarından, trafik sıkışıklığı yönetimine kadar pek çok alanda daha isabetli kararlar verilebiliyor, acil durum yönetimleri kolaylaşıyor. Fiziksel ulaşım altyapılarına, teknoloji ve zekayı entegre etmek, kapasiteleri geliştirebileceği gibi, ulaşım sistemlerimizi güvenli ve daha verimli hale de getiriyor. Teknolojinin hepimize dokunan 'akıllı' çözümleri nasıl hayata geçirebildiğinin en güzel örneklerinden bir tanesi İstanbul Hareket Halinde projesidir. Proje ile İstanbul'un pek çok duruma ve ihtiyaca cevap verebilen ulaşım çözümlerine kavuşmasının önü açacaktır'' diye konuştu.
      
Vodafone Türkiye'den ''m- şehir'' uygulamaları

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, mobil iletişim tabanlı akıllı yaşam teknolojilerinde sahip oldukları bilgi birikimini toplumun yaşam kalitesini iyileştirmede kullanmak ve tüketicilerin gündelik yaşamlarını olumlu şekilde etkilemenin öncelikli hedefleri olduğunu ifade etti.

Timuray, ''Mobil teknolojiler doğru şekilde kullanıldığında klasik faydalarının ötesinde bireylerin yaşam kalitesine somut katkı sağlamaktadır. Özellikle mobil iletişimin günümüzde sağlık, eğitim, finans gibi pek çok farklı alan, gelecekte hayatımızda ve iş yapış süreçlerimizde önemli yer tutacak olan 'akıllı' sistemlere entegre hale gelmektedir'' dedi.

Timuray, projenin aynı zamanda Vodafone'un faaliyet gösterdiği ülkelerde karbondioksit emisyonunu ve maliyetleri azaltmak üzere belirlemiş olduğu eylem planına da katkı sağlaması açısından önem taşıdığını söyledi.
      
''Şehirler daha akıllı ve daha çevreci olacak''
     
IBM Proje Yönetici Esra Çizmeci, IBM Türk ve Vodafone Türkiye ''Akıllı Şehirler'' Araştırma ve Geliştirme Bütçesi kapsamında desteklenen proje kapsamında, IBM'in veriyi işleme ve analiz etme çözümleri, Vodafone'un mobil haberleşme teknolojileri deneyimi ve Ulaşım AŞ'nin analitik ve ulaşım konusundaki bilgi birikiminin bir araya geldiğini ifade etti.

Çizmeci, ''Bugün dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan sürdürülebilir yeşil şehirlerin oluşturulmasında da önemli bir adımı temsil eden İstanbul Hareket Halinde projesiyle; insanların trafikte geçirdiği vaktin kısalması, böylece şehirlerdeki kirlilik seviyesinin azalması, karbon emisyonlarının düşürülmesi ve enerji verimliliği sağlanması gibi önemli katkılar sağlanması hedefleniyor'' diye konuştu.

Projenin Ekim 2011'de başlayan hareket verileri analiz aşamasının Nisan 2012'de finalize edildiğini ve Vodafone'un mobil iletişim teknolojileri aracılığıyla sağladığı verilerle İstanbullular'ın seyahat başlangıç bitiş noktaları IBM tarafından geliştirilerek Ulaşım AŞ'ye teslim edildiğini anlatan Çizmeci, ''Bu verilerin, toplu ulaşımı optimize etmek için Ulaşım AŞ tarafından işlenmesi ve İBB'nin rota ve elektronik kart verileriyle eşleştirilmesinin ardından İstanbullular'ın yaşam alışkanlıklarına daha iyi hizmet eden bir toplu taşıma stratejisi oluşturulması amaçlanıyor. Bu yolla, her gün trafikte uzun saatlerini geçiren İstanbullular'ın, yaşam alışkanlıklarıyla paralel toplu taşıma hizmetlerine yakınlaşmaları bekleniyor'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.