Alkol gözleri bozuyor

Alkol gözleri bozuyor

Kanada’da yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serhan Gazyağcı, “Yalnızca 1-2 kadeh alkol aldım’ demeyin. Çünkü araştırmaya göre, az miktarda alkol dahi % 30 oranında görme bozukluğuna neden oluyor” dedi.

              - Alkol kullanımının karar verme ve hareket becerilerini olumsuz etkilediği biliniyor. Öyle ki Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye dahil 30 ülkeyi içeren araştırmasına göre trafik kazalarının yüzde 70’i alkolün etkisiyle meydana geliyor. Alkolün trafik kazalarındaki bu etkin rolüne dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serhan Gazyağcı, Kanada’nın Ontario eyaletinde bulunan Western Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya vurgu yaptı. Araştırmanın, az miktarda alkol almanın dahi yüzde 30 oranında görme bozukluğuna neden olduğunu ortaya çıkardığını aktaran Gazyağcı, “Her ne kadar ülkemizde 50 promil alkolle veya başka bir deyişle kanda yüzde 0,025 alkol oranıyla direksiyon başına geçmek yasal olsa da Western Üniversitesi’nin bu son araştırması, bu kadar az alkol miktarının bile yüzde 30 oranında görme bozukluğuna neden olduğunu kanıtladı. Araştırmada uzmanlar, ‘optik illüzyon’ yöntemini kullandı. Bu yöntemde beyaz zemin üzerinde siyah kareler bulunmaktadır. Resme bakıldığında beyaz çizgilerin kesişim yerlerinde sanki koyu renk noktalar görüldüğü zannedilebilir. Ama aslında bu bir göz yanılsamasıdır ve bir süre bu şekle bakan kişi birkaç kadeh içki içmiş gibi hissedebilir. İşte ‘optik illüzyon’ yöntemi, alkol alımından sonra görmenin ne kadar bozulduğu hakkında bilgi vermektedir” dedi.

“SÜRÜCÜLER BU ÇALIŞMAYI DİKKATE ALSIN”

Op. Dr. Serhan Gazyağcı’nın verdiği bilgilere göre, araştırmaya katılanların bir kısmına alkolsüz içecekler, bir kısmına ise yasal sınırın altında alkol içirilmiş. İçki içmeyenler kesişim noktalarındaki hayali benekleri eşleştirme yöntemini kullanarak tahmin ederken, alkol alanlarda ise kesişim yerlerindeki beneklerin kontrastını görme oranı yüzde 30 azalmış.

“Görmedeki bu kusur, aydınlıkta ve karanlıkta objelerin görülmesi arasında ayırt edici farklar oluşturmaktadır. Bu nedenle karanlıkta alkol almadan direksiyonun başına geçmek bile nesneler çok daha zor görünür ve ayırt edilebilir. Yasal sınırın altında alkol alımında bile yüzde 30 önemli bir saptamadır” diyen Op. Dr. Serhan Gazyağcı, sürücülere şu uyarılarda da bulundu:

-Gece yola çıkanlar alkol almamalı.

-Uykusuz direksiyon başına geçmemeli.

-Işık kırılmalarına karşı görüşü arttırmak için önlem olarak gece görüş gözlükleri kullanılmalı.

-Sürücüler karşı taraftan gelen sürücüyü düşünerek araçlarının far ışıklarının rahatsız edici şekilde yakmamalı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.