Alkol ve Sigara Pankreas Kanseri Riskini Arttırıyor

Alkol ve Sigara Pankreas Kanseri Riskini Arttırıyor

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Klinik Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi pankreası tetikleyen nedenler ve riskleriyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.

  ‘Alkol ve Sigara Pankreas Kanseri Riskini Arttırıyor’

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Klinik Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Yavuz Dizdar,’Sigara ve alkol tüketimi iki kat kanser riskini arttırır. ‘

 ‘Pankreas kanserinin nedenleri: sigara alkol ve aşırı yağlı yiyecekler’
Prof. Dr. Yavuz Dizdar, Pankreas bez dokusudur. Karın bölgesinde, midenin arkasında safra kesesi ve karaciğere komşu, vücudun hayati organlarından biridir. Yumuşak, sarımsı renkte, 10-15 cm uzunluğundaki organın baş vücut, kuyruk kısımları mevcuttur. Pankreas kanseri ise pankreas dokusunda meydana gelen kanserdir. Kanser salgı dokusunda meydana gelir. Pankreas kanserinin belli bir nedeni yoktur ancak sigara ve alkol tüketimi iki kat kanser riskini arttırır. Bunun yanında yağlı yiyecekler kızartmalar aşırı tuzlu yiyecekler kanser riskini artırıyor.

‘Tarımda ilaçları kanserin oluşumunda en büyük etken’
Prof. Dr. Yavuz Dizdar, sebze, meyve ve lifli yiyeceklerin kanser riskini azalttığını belirtti. Yapılan analizler sonucunda tatlandırılmış içecekler,meyve suları ve früktoz ile ilişkilendirilmiştir. Früktoz aşırı yağlanmaya neden olur böylece yağ dokularda çöküyor ve pankreas kanserini tetiklemeye sebep olur. Ayrıca günümüzde kullanılan tarım ilaçları kanserin oluşmasında en büyük etken.
Dizdar, pankreas kanserini belirtilerinin olmadığını ancak en çok göze çarpan belirtisi kilo kaybının olduğuna dikkat çekti. ayrıca kilo kaybıyla beraber çok ciddi bir şekilde yorgunluk ve halsizlik hissi vardır. Belirtiler kanserin bulunduğu bölgeye göre değişir. Örneğin pankreasın baş kısmında ise kanser sarılık ve karında ağrı hisleriyle kendini belli eder. Eğer kanser pankreasın kuyruk kısmında ise iştahsızlık ve hazımsızlıkla kendini gösterir. 
‘Pankreas kanserine en çok erkeklerde rastlanılır’
Prof. Dr. Yavuz Dizdar; pankreas kanserine erkeklerin daha çok yakalandığını belirtti.60-80 yaş grupları daha fazla risk taşır. Ailesinde de pankreas kanseri bulunan kişilerin daha sık takip edilmesi gerekir. Yaşlı hastalığı olmasına rağmen genç yaşlarda görülebilir.

‘Şişmanlık ve yağ dokusu pankreas kanserini tetikler’
Yapılan araştırmalara göre şişmanlık ve yağ dokusu pankreas kanserini dolaylı olarak tetikler. Pankreas kanserinin erken teşhisi diğer kanserlere göre zordur. Örneğin meme kanserinde elle hissedilebilir değişiklikler meydana gelir, cilt kanserinde belirtiler ortaya çıktığında hastalık ilerlemiş olur. Genelliklerken tanısı başka rahatsızlıklardan dolayı çekilen tomografi ve MR sonuçlarıyla tesadüfen öğrenilir. Pankreas kanseri tümörü hızla yayılan bir tümördür. Genellikle biyopsi yerine görüntüleme teknikleriyle kanserli hücreler belirlenir. Eğer kanser diğer organlara yayılmamışsa cerrahi müdahale gerekmez onun yerine kemoterapi veya radyo terapi tedavisi uygulanarak hastanın yaşam süresi uzatılır ve şikayetleri azaltılmaya çalışılır.

Sevil Karaca


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.