Anadolu Kaplanıyla Çin Ejderhası Bir araya Geldi…

Anadolu Kaplanıyla Çin Ejderhası Bir araya Geldi…

Türk-Çin iş adamlarını bir araya getiren Türk Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu ile Türk-Çin ticari ilişkilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Türk-Çin İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Sungurlu, Türkiye ile Çin arasında ticari ilişkileri artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Çin’in ejderhası ile Anadolu kaplanı bir araya gelmiştir” dedi.

ORTAKLIKLAR TİCARİ POTANSİYEL İÇERİYOR

Türk Çin Ekonomik ve Ticari İşbirliği Forumu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Birçok işadamının katıldığı Forum’da konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çin bankalarının Türkiye’de daha fazla iş yapmasını ve daha fazla şube açmasını, Türk bankalarının da Çin’de daha faal olmasını ve Çin’de kurulmuş Türk bankalarının oluşmasını arzu ettiklerini belirtti. Babacan, 2013 de Çin’de Türkiye yılı olacağını hatırlatarak, inşaat firmalarının üçüncü ülkelerde beraber yapacakları projeleri de çok önemli potansiyel olarak gördüğünü söyledi. Babacan, “Beraber kurulacak ortaklıklarla üçüncü ülkelerdeki çalışmalar önemli potansiyel arz edecek” dedi.

ASYA’NIN İKİ KADİM MİLLETİ

Türk Çin İşadamları ve Sanayicileri Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu ise, Türkiye ile Çin arasında ticari ilişkileri artırmayı amaçladıklarını belirterek, “Asya’nın iki kadim milletinin tarihsel buluşmasına tanıklık ediyoruz. Çin’in ejderhası ile Anadolu kaplanı bir araya geldi. İpek Yolu bizi birbirimize bağlayan bir dostluk yoludur. Biz bu yolu her zaman canlı tuttuk. Anadolu’ya geldiğimizde Çin’i hiç unutmadık” diye konuştu. Çin ve Türkiye’nin küresel krize rağmen lider ekonomi olma yoluna gittiğini ifade eden Sungurlu, iki ülke halklarının birbirine dünden çok daha yakın ve işbirliği içinde olduğunu aktardı.

ÇİN’İ YETERİNCE TANIMIYORUZ

“Türkiye’nin Çin’den ithalatı yüzde 26 artarken ihracat sadece yüzde 8 yükseldi” diyen Sungurlu, Çinli firmaların, dünyanın pek çok ülkesinde yatırım yaptığını, ancak Türkiye’yi henüz keşfedemediklerini söyledi. Sungurlu, Çinli şirketlerin son zamanlarda altyapı ve enerji sektörüne olan ilgisinin kendisini sevindirdiğini belirterek, “Bu yeterli değil. Çinli dostlarımız bizleri ve Türkiye’nin onlara sağlayacağı katkıyı bilmiyor. Biz de Çin’i yeterince tanımıyoruz” dedi.

YENİ YATIRIMLAR BEKLİYORUZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, Çin ile ikili ticari ilişkilerin 2000 den bu yana düzenli bir gelişim gösterdiğini dile getirdi. Büyükekşi, ikili iş ilişkileri sayesinde Çin’den yeni yatırımların Türkiye’ye gelmesini beklediklerini, iş forumları sayesinde Türk-Çin ticaretinin karşılıklı artmasını dilediklerini ifade etti. Büyükekşi, “Çin ile ticaret hacmimizi 30 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Çin Makine ve Elektronik Ürünler İthalatı ve İhracatı Ticaret Odası (CCCME) Başkanı Zhang Yujing de, tekstil, kimya ve telekomünikasyon dahil olmak üzere iki ülke arasında dış ticaret işbirliği olduğunu belirterek, Türkiye’nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.

Öte yandan, forumun ardından Türk ve Çin firmaları arasında programlanan anlaşmalar yetkililerce imzalandı.

4.3 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMALAR

ÇİN Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jinping, 100 den fazla yatırım ve ticaret geliştirme heyetiyle Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Çinli iş adamlarının, Türkiye tarafıyla yaklaşık 4 milyar 300 milyon dolarlık ekonomik ve ticari anlaşmalar imzaladığını kaydeden Jinping, “İki ülkenin potansiyeli, karşılıklı işbirliğinde gerçeğe dönüştürülememektedir. Çin hükümeti, şirketlere yatırım yapmaları için destek sağlayacak” dedi. Çin ve Türkiye’nin, ticaretin ve yatırımın liberalleşmesi için adım atıp dünya ekonomisinin iyileşmesini hızlandırması gerektiğini ifade eden Jinping, bu sayede iş düzeyinin geliştirilmesi için fırsat sağlanacağını aktardı.

İŞBİRLİĞİ DERİNLEŞTİRİLMELİ

Karşılıklı siyasi güvenin pekiştirilmesi ve Türkiye ile Çin’in stratejik işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini ifade eden Xi Jinping, şöyle konuştu: “Somut işbirliği derinleştirilmeli. Ulaştırma ve iletişim gibi karşılıklı yarara dayalı işbirliğini geliştirmeliyiz. Finans yenilenebilir enerjiyi birlikte değerlendirmeli. Çin ve Türkiye ticaretin ve yatırımın liberalleşmesi için adım atıp dünya ekonomisinin iyileşmesini hızlandırmalı. Türk mallarının tanıtımını yaparak, Türkiye’den mal alınmasını sağlamaya çalışıyoruz. Kültürel değişimleri geliştirip karşılıklı anlayış sağlanmalı. İki ülke arasında yıllardır karşılıklı işbirliği yapılıyor. Bu sene Çin’de Türkiye yılı, seneye Türkiye’de Çin yılı düzenlenecek. Ülkelerimize refah, halklarımıza huzur diliyorum.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.