Atatürk'ü Şişli'deki evinde andılar

Atatürk'ü Şişli'deki evinde andılar

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 74. yıl dönümünde vatandaşlar Şişli'deki evine akın etti. Ellerinde Türk bayraklarıyla Atatürk'ün evine gelen vatandaşlar müzeyi gezdi, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde, onu anmak için vatandaşlar sabah saatlerinden itibaren Şişli'deki evine geldi. Binlerce vatandaş müze haline getirilen evi gezdi, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Atatürk'ün hatıra eşyalarını inceleyen vatandaşlar, hatıraların üzerindeki notları okudu. Ellerine Türk bayrağı ve Atatürk'ün resmini alanlar, tarihi yapının önünde yağan yağmura aldırmayıp uzun süre bekledi. 

Sabah saat 06.00'da Beylikdüzü'nden Dolmabahçe'ye geldiğini ve Atatürk'ün öldüğü saat 9'u 5 geçe saygı duruşundu bulunduklarını dile getiren Ethem Atik, "Dolmabahçe'den Şişli'deki Atatürk'ün evine yürüyerek geldim. Evi ziyaret ettim. Her zaman bir ve beraber olma dileğiyle nice seneler" ifadelerini kullandı. 

EVİN TARİHÇESİ 

Bu tarihi ev ile ilgili ilk bilgi 1910 yılı tapu kayıtlarında yer alır ve evin Osep Kasapyan Efendi adına kayıtlı olduğu anlaşılır. Mustafa Kemal 1918 yılında bu evi kiraladı ve 16 Mayıs 1919'a kadar burada yaşadı. 23 Aralık 1924'te eski İzmir Valisi ve milletvekili Tahsin Uzer'in eşi Hatice Mediha Hanım evi satın aldı. 14 Mayıs 1925'te dış cepheye törenle 'Gazi Mustafa Kemal Paşa vatanın kurtuluşunu 1919 senesinde bu evde hazırladı.' yazılı hatıra levhası kondu. Binayı 28 Mayıs 1928'te İstanbul Belediyesi satın aldı. Yapılan inkılapların önemini belirtmek için müze haline getirilen yapı 15 Haziran 1942'de dönemin valisi Lütfi Kırdar tarafından ziyarete açıldı. Müze halen ziyaret edilebiliyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.