Avukatlar HSKY'ya şikayet etti

Avukatlar HSKY'ya şikayet etti

Avukatlar, Erdenekon davasına bakan İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'ni 'savunma delillerinin toplanmasını kasıtlı olarak engellediği' iddiasıyla HSYK'ya şikayet etti.

Aralarında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da bulunduğu Ergenekon Davası sanıklarının avukatları ortak basın açıklaması yaptı.Avukatlar davaya bakan 13. Ağır Ceza mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ve üye hakimleri savunma delillerinin toplanmasını kasıtlı olarak engelledikleri iddiasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'na şikayet etti.

"SANAL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YARATMA ÇABASI"
Taksim'deki Point Hotel'de yapılan açıklamaya 12 avukat katıldı. Avukatlar adına açıklamayı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer yaptı. Sezer, "3 Yargı Paketi ile faaliyetlerine son verilerek, tasfiyeye tabi tutulan Silivri’deki geçici görevli İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi; kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen davanın son duruşmasında iflas ettiğini kamuoyuna ilan etmiştir" dedi. Mahkemenin, toplam klasör sayısının 2 bin 538’e ulaştığını ileri sürerek, artık tanık dinlemeyeceğine karar verdiğini ifade eden İlkay Sezer, "Ancak, Silivri’deki bugüne kadar ki yargılama sürecinde maalesef, maddi hakikate ulaşmak yerine düzmece deliller, eli kanlı katiller, teröristler ve yüz kızartıcı suçlardan hükümlü gizli tanıklardan medet umularak sanal bir terör örgütü yaratma çabası sergilenmiştir" diye konuştu.

"İDDİA MAHKEMESİNE DÖNÜŞTÜ"
Mahkemenin 5 yıllık yargılama sürecinde, savcılık tarafından talep edilen tüm delilleri toplamış ve iddia tanıklarını dinlediğini savunan avukat İlkay Sezer, "Buna karşılık, savunma tarafınca dinlenilmesi talep edilen 835 tanıktan, bu tarihe kadar sadece 50 küsür tanığı dinlemiştir. Bunların bazıları da zaten gizli tanıklardır. Kısaca, mahkeme savunma tarafının talep ettiği tanıklardan sadece yüzde 6,82‘sini dinlemiş, buna karşılık iddia makamının tüm taleplerini kabul ederek artık bir iddia mahkemesine dönüştüğünü tüm açıklığı ile ortaya koymuştur" ifadesini kullandı.

ATASAGUN VE TAYYAR'IN DİNLENİLMESİNDEN VAZGEÇİMESİ
Mahkeme'nin eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ı dinlemekten vazgeçmesine de değinen avukat İlkay Sezer, "Acaba, eski MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ‘un kamuoyuna yaptığı açıklamalarda 'İddia Edilen Ergenekon Terör Örgütüne ait şemayı saçma sapan bulduğu' için mi ? Ya da Ergenekon ile ilgili pek çok kitapları bulunan gazeteci-yazar Şamil Tayyar’ı 'Esas örgüt dışarıda' diyerek Silivri’de yargılanan kişilerin suçsuzluğunu ortaya koyan açıklamalarda bulunduğu için mi?" şeklinde açıklamada bulundu.

HSYK'YA ŞİKAYET
Sezer, "Maddi gerçeğe ulaşmak için savunma delillerinin toplanmasını kasıtlı olarak engelleyen ve savunmayı, baskıyla yıldırmaya ve susturmaya çalışan İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese ile Üye Hakimler Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve haklarında derhal yasal işlem başlatılması için Adalet Bakanı’nı ve HSYK’yı göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

"18 ŞUBAT'TA MÜTALAA BEKLENEBİLİR"
Avukat İlkay Sezer, 18 Şubat'ta görülecek Ergenekon davasıyla ilgili olarak da, "Ara kararda belirtilen yazılar tamamlanır ise, savcılığın mütalaasını sunması beklenebilir. 18'i olmasa bile o haftanın içerisinde bir gün şahsi kanaatim mütalaanın verileceği yönündedir" ifadesini kullandı.

"SAVUNMAYA KARŞI HUKUK DARBESİ"
Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük de, mahkemenin savunma tanıklarını dinlemediğini belirterek, "Savcılık, iddia makamının bizim aleyhimize bütün gizli tanıklarını dinleyen mahkeme, bunlara karşı savunmanın hiçbir tanığını dinlemedi. Veli Küçük'ün davada ne kadar önemli bir pozisyonda bulunduğu ve iddiaların tamamının hemen hemen onun üzerine kurulmuş olduğunu da göz ardı etmemiş olmak gerekiyor" dedi.  Tutuklu sanık CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı da, "Mahkeme, daha önce dinlemesine karar vermiş olduğu tanıkları bile dinlemekten imtina etti. Gerekçe olarak diyor ki '2538 sayfaya ulaştı, ben dinlemeyeceğim' Böyle bir mahkemeden çıkan kararın adil olacağını hiç kimse tahmin edemez. Hiçbirimizde böyle bir umut kalmadı" ifadesini kullandı.
Davanın tutuklu sanığı ememkli Albay Dursun Çiçek'in kızı ve avukatı İrem Çiçek ise, "Burada savunmaya karşı yapılan bir hukuk darbesi söz konusu. Bu hukuk darbesinin önüne geçilmesi için HSYK'ya yaptığımız her türlü şikayet reddedilmekte. Buna dur demek gerekiyor" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.