Bağış: Avrupa'yı ayağa kaldıracak güç Perpa'da var

Bağış: Avrupa'yı ayağa kaldıracak güç Perpa'da var

Ticaret hayatının kalbinin attığı Perpa'da ticaret erbabıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu da belirten Bağış, ekonomik kriz içindeki Avrupa'yı yeniden ayağa kaldıracak olan gücün Perpa esnafında var olduğunu söyledi.

 Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Bizim muhalefet, başkanlık sistemi gündeme getirilince, 'Bunlar Osmanlı'yı, sultanlığı, diktayı yaratmak istiyor' şeklinde milletin içine vesvese ve korku salıyor" dedi. 


Perpa Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen kahvaltıda konuşan Bağış, dünyada güçlü kabul edilen Amerika, Brezilya, Rusya ve Çin gibi ülkelerin başkanlık sistemiyle yönetiliyor olmasının tesadüf olmadığını belirtti. 

Bağış, Türkiye'deki muhalefet partilerinin başkanlık sistemi konusunu çarpıtmada çok mahir olduğunu öne sürerek, "Bizim muhalefet, başkanlık sistemi gündeme getirilince, 'Bunlar Osmanlı'yı, sultanlığı, diktayı yaratmak istiyor' şeklinde milletin içine vesvese ve korku salıyor" diye konuştu. 

Bağış, Fransa'da yarı başkanlık sistemi olmasına rağmen başkanlık üstü sistemle yönetildiğini, Amerika'da da tam başkanlık denen zihniyetin var olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: 

"ABD Başkanı Obama, vaktiyle Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye bir büyükelçi atamak istedi. Ama atama için senatörlerden onay alması gerekiyordu. Büyükelçi göreve başladı fakat Kentucky eyaletinden bir senatör, 'Büyükelçinin falan yerdeki filan demecini beğenmedim, atanmasına karşıyım' dedi. Bir senatör, Obama'nın 2 yıl bütün çabasına rağmen, o büyükelçinin atanmasına karşı dik durdu. Sonunda o büyükelçiyi atayamadılar. Şimdi bunun neresinde dikta var, sultanlık var- Bunun adı aslında tam başkanlık sistemidir." 

"Erkler ayrımı, yasama, yürütme ve yargının birbirini tamamen bağımsız bir şekilde denetleyebildiği ve dengeleyebildiği bir sistemi gerektirir" diyen Bağış, Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Sayıştay Başkanı'nın meclis tarafından seçildiğini, bütün yasama mensuplarının yargının oluşmasına katkı sağladığını belirtti. 

-"Hani burada erkler ayrımı"- 

Bağış,"Hani burada erkler ayrımı- Birbirimizi kandırmayalım. Ama seçilmiş bir başkan, bakan atalamalarını yasama onayıyla dışardan yaptığı zaman, erkler ayrımı gerçekten oluşuyor. O yasama mensupları da onayladıkları bakanların performanslarını gerçekten denetliyor" şeklinde konuştu. 

AK Parti üyelerinin başkanlık sistemini erkler ayrımının oluşması için desteklediğini söyleyen Bağış, hükümetin hiçbir mensubunun ve özelikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın titre ihtiyacı olmadığını savundu. 

Bağış, MHP'yi kuran Türkeş'in Dokuz Işık eserinde, Türk milletinin asıl dokusuna uyan sistemin başkanlık sistemi olduğunu açık ve net olarak tavsiye ettiğini belirtti. 

CHP'nin de başkanlık sistemine karşı çıktığını hatırlatan Bağış, "CHP'yi kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün, cumhuriyetin ilk dönemlerinde bu ülkeyi nasıl yönettiğine bakarsanız, başkanlık sisteminin oradaki yansımalarını görürsünüz" dedi. 

Bağış, başkanlık sisteminin, istikrarı sağladığını belirterek, koalisyon dönemlerinde Türk ekonomisinin, kültürel ve sosyal dokusunun zarar gördüğünü kaydetti. 

Ticaret hayatının kalbinin attığı Perpa'da ticaret erbabıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu da belirten Bağış, ekonomik kriz içindeki Avrupa'yı yeniden ayağa kaldıracak olan gücün Perpa esnafında var olduğunu söyledi. 

Bağış'a, Perpa A Blok Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sezgin tarafından bir tablo hediye edildi. 

Toplantıya, iş adamları ve esnafın yanı sıra Şişli Kaymakamı Mehmet Öklü, Şişli Emniyet Müdürü Hacı Mehmet Aslancan ve Perpa B Blok Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yünlü de katıldı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.