Bakan Çağlayan İstanbul Mobilya Fuarı'ndaydı

Bakan Çağlayan İstanbul Mobilya Fuarı'ndaydı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde ihracatındaki birim kilogram fiyatının artırılmasına odaklanması gerektiğini belirterek, ''2023'teki hedefi yakalamamızdaki en büyük etken budur. Miktar aratacağı kadar artacak. Ama önemli ol

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı'nın açılış konuşmasını yapan Çağlayan, ''İki sene evvel ilk defa Türkiye'nin ortalama ihracat kilogram birim fiyatlarını çıkarttık. Gördük ki Türkiye 2011'de 135 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Türkiye'nin toplam ortama ihracatı 1 dolar 46 cente geldi.

2012 cumhuriyet tarihimizin önemli bir rekoru, 152 milyar dolar bir ihracat rakamı. Ümit ediyoruz ki, inşallah bu
haftasonu açıklanacak rakamla beraber 152,5-153 milyar dolarlık bir mal ihracatını yakalayacağız. Bu açıdan baktığımız zaman ihracatın birim kilogram fiyatının 1 dolar 56 cente geldiğini görüyoruz. İhracat birim kilogram fiyatında artışımız var. Ama bugün dünya ekonomisinde rol oynayan, dünya ekonomisinden yer alan Almanya başta olmak üzere, bilhassa Japonya ve Güney Kore'nin ihracat kilogram fiyatları 3 ila 4 dolar mertebesindedir.

Bizim de 2023'teki hedefi yakalamamızdaki en büyük etken budur. Miktar aratacağı kadar artacak. Ama önemli olan ihracata esas olan konu birim kilogram fiyatının artmasıdır'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.