Balyoz'da beraat kararları onandı

Balyoz'da beraat kararları onandı

Yargıtay, 63 sanık hakkındaki tutuklama kararını bozdu. 34 sanık hakkındaki beraat kararı ise onandı. 88 sanık hakkında tahliye kararı verildi.

1. Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve MHP eski İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 361 sanıklı Balyoz Davası'nın karar duruşması bugün Yargıtay'da görüldü.Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Darbe Planı hakkındaki kararını açıkladı. Mahkeme heyeti 237 kişi hakkındaki mahkumiyet kararını onayladı.

88 SANIĞA BERAAT KARARI

25 kişi hakkında da sanıkların cezalandırılmasına yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından beraat kararının verilmesi gerekçesi ile bozulmasını, bu sanıklar arasında tutuklu varsa tahliye edilmelerini ve hakkında yakalama kararı olanların da yakalama kararının geri alınmasını isteyen mahkeme heyeti, ayrıca 63 kişi hakkında da eylemlerin suç için anlaşma suçu kapsamında kalması nedeni ile haklarında 5237 sayılı TCK'nın 316/2. ve CMK'nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiği ile bozulmasına bu 63 kişinden tutuklu varsa tahliyelerine, hakkında yakalama kararı olanlarında aranmaktan vazgeçilmesini istedi.

36 KİŞİNİN TAHLİYESİ ONANDI

Mahkeme heyeti 36 kişi hakkında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tahliye kararlarını da onadı.

HAPİS CEZALARI ONANAN SANIKLAR

Yargıtay, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu sanıklara verilen 20'şer yıllık hapis cezaları ise onandı.

KİMLER NE CEZA ALMIŞTI?

- Emekli Orgeneral Çetin Doğan - 20 yıl hapis
- MHP Milletvekili Korgeneral Engin Alan - 18 yıl hapis
- Orgeneral Bilgin Balanlı - 18 yıl hapis
- Emekli Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü - 18 yıl hapis
- Emekli Korgeneral Nejat Bek - 18 yıl hapis
- MGK eski Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık - 18 yıl hapis
- Emekli Orgeneral Ergin Saygun - 18 yıl hapis
- Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri - 18 yıl hapis
- Emekli Albay Cemal Temizöz - 18 yıl hapis
- Emekli Koramiral Kadir Sağdıç - 18 yıl hapis
- Koramiral Abdullah Can Erenoğlu - 18 yıl hapis
- Emekli Korgeneral Yurdaer Olcan - 18 yıl hapis
- Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Ömer Faruk Ağayarman - 16 yıl hapis cezası aldı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Emekli kuvvet komutanları Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın aralarında olduğu 196 sanıklı Balyoz Davası'nın ilk duruşması 16 Aralık 2010 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda başladı.3 Ekim 2011 tarihinde 21'i tutuklu 28 sanığın yargılandığı İkinci Balyoz Davası, 29 Aralık 2011 tarihinde ise 64'ü tutuklu 143 sanığın yargılandığı Üçüncü Balyoz Davası dosyaları aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunması, yargılamanın seriliği, usul ekonomisi, çelişkili kararların çıkmaması ve sanıkların hukuki durumlarının birbirini etkilemesi durumunu da dikkate alınarak ana davayla birleştirildi.21 ay süren yargılamanın ardından Balyoz Davası'na bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi, kararını 21 Eylül 2012 tarihinde açıkladı.Balyoz Davası'nda Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 36 kişinin de beraatine karar verilen davada diğer sanıklar da 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çaptırıldı.İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını 7 Ocak 2013 tarihinde açıkladı.Balyoz Planı Davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 27 Şubat 2013 tarihinde geldi. Başsavcılık, yaklaşık 4 aylık bir incelemenin ardından tebliğnamesini tamamladı.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, 361 sanıktan, 256 sanık hakkında verilen mahkümiyet kararlarının onanmasını, 67 sanık hakkındaki mahkümiyet kararlarının bozulmasını, 2 sanık hakkındaki mahkümiyet kararının düzelterek onanmasını, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanmasını, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulmasını talep etti.15 Temmuz'daYargıtay'da a başlayan ve 17 gün süren temyiz duruşmalarında ise 117 avukat savunma yaptı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.