Beykoz'un Geridönüşüm Başarısı

Beykoz'un Geridönüşüm Başarısı

Gıda Atıkları Verimli Toprağa Dönüştürülüyor

      Beykoz Belediyesi “Sıfır Atık” projesiyle meyve, sebze ve yemek atıklarını çöp yerine doğaya faydalı kompost malzeme olarak verimli bir toprağa dönüştürüyor.

  Türkiye’de bir ilk olarak Beykoz’da kurulan Atık Yönetim Merkezi’nde organik atıkların yerinde dönüşümü ve yönetimi gerçekleştiriliyor. “Sıfır Atık” sloganıyla başlatılan geri dönüşüm projesiyle meyve, sebze ve yemek atıkları çöp yerine , doğaya faydalı kompost malzeme olarak toprağa dönüştürülüyor. Atıkları dönüştüren kompost makinesi ise çevreye hiçbir rahatsızlık ve koku vermiyor. Meyve ve sebze atıklarını merkeze götüren Beykozlular, burada kendi ürettikleri kompost malzemeyle balkon ve bahçelerinde çiçek ve sebze yetiştiriyorlar.

       

İlçe sakinleri tarafından merkeze getirilen diğer atık olan ambalaj, cam, pil, atık yağ ve elektronik atıkları ise burada ayrı konteynerlerde toplanarak geri dönüşüm için yetkili firma ve merkezlere gönderiliyor. Merkezin tanıtımında konuşan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, “Mayıs 2012’de başladığımız bu projede ilçe sakinlerimizin katılımı ve katkısıyla güzel neticeler aldık. Bu çalışma Avrupa Birliği çevre standartlarında bir çalışmadır. Her yaşayan varlığın mutlaka atık maddesi olacak. Mühim olan bu atıkların değerlendirilmesidir. Çöp deyip geçmeyin, geri dönüşüm ciddi bir tasarruftur. Eskiden yüzeyde 800 çöp konteyneri vardı. Büyük bir kısmını yer altına aldık, çevreyi de güzelleştirdik. Okullar da çöpün ayrıştırılmasını anlatıp çocuklarımıza geri dönüşüm alışkanlığını kazandıracağız. Hedefimiz ilçenin pırıl pırıl bir olması, bütün arzumuz ilçeyi daha temiz bir çehreye kavuşturmaktır." diye konuştu.Atık Yönetim Merkezinde aylık 4 bin 50 kg ambalaj atığı toplanırken 950 kg organik atık da işlenerek komposta dönüştürülüyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.