Bilim Kurulu: ‘Korona Virüs’ün odağı İstanbul’

Bilim Kurulu: ‘Korona Virüs’ün odağı İstanbul’

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap: ‘Korona Virüs’ün odağı İstanbul ve Kocaeli’ olduğunu söyledi.

“İSTANBUL 1-2 HAFTA ÖNDE”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, korona virüs ile ilgili çarpıcı açıklamalarda yaparak, Türkiye genelinde, İstanbul ve Kocaeli’nin 1-2 hafta önde olduğu görünüyor.

İSTANBUL’DAKİ SEYAT ENGELİNİN NEDENİ DE ORTAYA ÇIKTI

Bilim Kurulu’nda salgınla mücadele kapsamında birçok önerinin tartışıldığını ifade eden Azap, bu açıdan son toplantıda alınan seyahat ve dolaşım kısıtlamasının çok önemli bir tedbir olduğunu söyledi.

“HER İL VE BÖLGE AYRI DEĞERLENDİRİLMELİ”

Azap, kişisel olarak, genel bir sokağa çıkma yasağını doğru bulmadığını ifade etti. Azap, bunun il il ya da bölge bölge ele alınmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

Bu kapsamda son alınan Valiler Başkanlığı’nda İl Pandemi Kurulları’nın oluşumunun çok önemli olduğuna dikkat çekerek açıklamalarına devam etti:

“BU İŞİN ODAĞI İSTANBUL VE KOCAELİ”

Her İlde farklı tablo var. Bu kapsamda her ilde farklı tedbirler almak gerek. Örneğin, Ankara çok kötü değil, ama bu işin odağı, İstanbul ve Kocaeli görünüyor. 1-2 hafta önde görünüyorlar.

“HER İLDE FARKLI BİR TABLO VAR”

Yine Güneydoğu kalabalık aile yapısı nedeniyle ayrıca değerlendirilmeli. Her biri için ayrı özel tedbirler gerek.

Pandemi Kurulları bu farklılıkları gözeterek karantinadan seyahat kısıtlamasına, sokağa çıkma yasağının genişletilmesine kadar farklı, o ilin özgün durumunu, sorununu dikkate alarak daha etkili önlemler alabilir.

“PANDEMİ KURULLARI ÇOK ÖNEMLİ”

Pandemi Kurulları’nda Halk Sağlığı uzmanlarının olması da salgınla mücadelede daha etkili önlemler alınması açısından büyük önem taşıyor. Onların kontrolünde, onların etki edeceği bir süreç beni umutlandırıyor. Umuyorum Pandemi Kurulları bunu sağlayacak.

“BU HAFTA ÇOK KRİTİK”

Moral bozmamak gerek. Bu hafta çık kritik. Belik ipin ucunun kaçtığı yerler var ama ülke genelinde il bazlı etkili önlemlerle birçok yeri kısa sürede toparlayabiliriz.

“SALGINI DURDURMAK ELİMİZDE”

Alınan kararlar içerisinde en önemlilerinden biri, İl Pandemi Koordinasyon Kurulları’nın kurulması. Valilerin başkanlığında kurullarda, o ilin sağlık yöneticileri, yerel yöneticiler, bilim insanları yer alacak. Kurullar her il ve ilçeye özgü tıbbi, idari, sosyal ve ekonomik sorunları, ihtiyaçları belirleyip çözümleri hayata geçirecek.

Salgınla mücadeleyi en iyi yönetebilecek halk sağlığı uzmanlarının yer aldığı Pandemi Kurulları çalışmaları çok etkili olacak.

“KURUL, GRİP PANDEMİSİ SIRASINDA ETKİLİ OLMUŞTU”

Grip pandemisi sırasında bu kurullar çok etkili çalışmıştı. Pandemi Kurulları, her yıl güncellenen Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı sayesinde neyi, ne zaman, nasıl yapacaklarını da iyi biliyorlar. Hastaların tanı, tedavisi hastanelere, salgının yönetimi idarecilere ve halk sağlığı uzmanlarına emanet. Salgını durdurmak elimizde.    

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.