Bina Altına Fırın Yasağı

Bina Altına Fırın Yasağı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı son düzenlemeyle nüfusu 100 bini aşan yerleşim yerlerinde, bina altında fırın olmayacak.

Yapılacak düzenlemeyle birlikte, nüfusu 100 bini aşan yerlerde bina altında fırın olmayacak; nüfusu 100 binin altında olan yerler için de binada oturanların oybirliğiyle kararı gerekecek.

Bakanlık tarafından “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği”nde yapılacak değişiklik sadece mekanın fiziksel konumuyla ilgili değil. Değişiklikle birlikte, yangın olasılığının azaltılması, ısı değişimin binanın taşıyıcı sistemlerine zarar vermemesi, gerekli teknik koşulların sağlanması amacıyla fırınlara yeni standartlar da getirilecek. Fırınlar, sanayi, küçük sanayi, organize sanayi, konut dışı çalışma alanları ile ticaret bölgelerinde, zemin katı ticaret olarak belirlenen ve ticaret olarak teşekkül etmiş konut bölgelerinde yapılabilecek. Katkılı pide, kebap, simit fırınları ve geleneksel tandır ocakları, zemin katı iş yeri olarak kullanılan binalarda açılabilecek. 

 

OTOPARK ZORUNLU OLACAK

Yeni yönetmelikle, fırınların duvar ve döşemelerinde ısı ile ses yalıtımı uygulanması zorunlu olacak. Binanın taşıyıcı sisteminin ve fırınla ilgisi olmayan diğer bağımsız bölümlerin ısı değişiminden olumsuz etkilenmemesi için proje müelliflerince veya konunun uzmanı teknik elemanlarca hazırlanan rapora göre gerekli tedbirler alınacak. Bayilere dağıtım hizmeti veren araçların yükleme, boşaltma işlemlerinin yol üzerinde yapılmaması için fırının önünde otopark bulunması zorunluluğu getirilecek.

YANGIN TEDBİRLERİ ALINACAK

Mekanik tesisat projelerinde, kanalizasyon bağlantısına, her türlü böcek ve kemirgen girişini önlemek için çekvalf (tek yönlü geçişe izin veren kontrol valfi) konulacak. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Hükümleri uyarınca tedbirler alınacak.

 

“EKMEK ÜRETİMİ DAHA HİJYENİK HALE GELECEK”

 

Yönetmelikte yapılacak değişikliği değerlendiren Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı; “Bu düzenlemede fırınların müstakil olması öngörülüyor, bu da ekmek üretiminin daha hijyenik ve geniş ortamlarda yapılmasına katkı sağlayacak” dedi.  Balcı, bakanlık tarafından Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliği değerlendirdi. Eski yönetmelikte kafa karışıklığı yaşandığına işaret eden Balcı, “Yeni düzenlemeyle bu ortadan kaldırıldı. Artık büyükşehirlerde ve nufüsü 100 binin üzerinde olan yerleşim yerlerindeki bina altlarında fırın açılamayacak. İsrafın önüne geçebilmek adına nüfusa göre fırın uygulaması için önemli bir adım oldu. Mekanların fiziksel şartları da iyileştirilecek ” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.