Bir Ailenin Asgari Geçim Ücreti 2 Bin 154 Lira

Bir Ailenin Asgari Geçim Ücreti 2 Bin 154 Lira

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan İstanbul'da yaşayan ailelerin asgari geçim ücreti hakkında açıklamalarda bulundu.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, İstanbul'da geçim konuları hakkında açıkalamalarda bulundu.

Yönetim Kurulu Başkan Ayhan Karahan'ın yaptığı açıklamada; "İstanbul'da 2017 yılında 4 kişilik bir ailenin Asgari Geçim Ücreti (İGÜ) 2 bin 154 liradır. Bu rakam geçen yıl bin 950 liraydı." ifadesini kullandı.

Başkan Karahan; Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında hazırlanan rakamları açıkladı.

DAR GELİRLİ VATANDAŞ KRİZ MAĞDURU

Günümüzde gelir dağılımındaki adaletsizliğin iş görenlerin aleyhine ilerlediğini aktaran Başkan Karahan, krizlerin servet sahiplerinden çok dar gelirliyi etkilediğine dair açıklamalarda bulundu.

İGÜ'nün geçim ücretlerinin sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilmesi hakkında hedeflerini belirten Karahan, "İGİAD'ın devletin her yıl açıkladığı asgari ücrete alternatif olarak sunduğu İGÜ iş görenlerin harcamaları üzerinden reel rakamlarla hesaplanmakta olup, işletmelerde uygulanması halinde gelir dağılımının iyileşmesine, refah seviyesinin artmasına, toplumsal değişimin değişmesine katkı sağlayacaktır." ifadesinde bulundu. 

ASGARİ ÜCRETLE GEÇİNMEK ZOR

Asgari ücretin insani geçim standartlarıyla uyuşmadığını ifade eden Karahan, İGÜ'ye ilişkin şu bilgileri verdi:

"İGİAD'ın belirlediği İGÜ ortalama iki çocuklu bir ailenin onurlu yaşayabileceği, insanca geçinebileceği aylık asgari ücreti esas almaktadır. 2017 yılı için Türkiye'de 12 ayrı bölgenin ayrı ayrı geçim ücreti belirlendi. İstanbul'da 2017 yılında 4 kişilik bir ailenin Asgari Geçim Ücreti (İGÜ) 2 bin 154 liradır. Bu rakam 2014-2016 arasında bin 950 liraydı. Devletin 2017 yılı için açıkladığı bin 404 lira üzerinden İGİAD asgari geçinme tutarını 2 bin 154 lira olarak açıklamaktadır. Asgari ücretle insani geçinme ücreti arasında yaklaşık 750 lira fark bulunuyor, bu artmalı." açıklamasında bulundu.

VERGİ YÜKÜ FAZLA

İGİAD'ın iş dünyasına alternatif olarak sunduğu ve reel rakamlar göz önüne alınarak hesaplanan İGÜ'yü pratikte uygulanması ya da uygulama yönünde gayret gösterilmesi için tüm işverenlere tavsiyede bulunduklarını belirten Karahan, "Devletin her yıl asgari ücreti belirlerken İGİAD'ın belirlediği İGÜ'yü dikkate alması asgari ücrette işgören ve işverenden alınan vergi yükünün azaltılması önemli. Devlet asgari ücrette öncelikle bölgesel farklılığı göz önüne alarak adaleti sağlamalıdır." cümlelerini kullandı.

KİRA VE ULAŞIM MASRAFI GEÇİMİ DAHA ZORLAŞTIRIYOR

Toplantı içerisinde İGÜ'yle alakalı detaylar sunan Prof. Dr. Adem Korkmaz, İGÜ'nün, farklı bölgelerde ortalama büyüklükteki ailelerin insanca geçimlerini sağlayacağı taban ücret seviyesi olduğunu söyledi. Başkan Korkmaz, "Bu uygulamanın temeli, alt gelir grubundaki işgörenlerin insanca yaşam standardına erişmesine yardımcı olmaktır. İGÜ, aynı zamanda, işverenin yanında çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğa mahkum etmemesi, üretilen artı değerin adil bir şekilde paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan bir uygulamadır." ifadesini kullandı.

Akademisyen Yusuf Alpaydın da, "Yapmış olduğumuz çalışmada toplumda alt gelir grubundaki yüzde 20'yi değil onun bir üzerindeki yüzde 20'lik dilimi baz aldık. Her bölge için farklı ücretlerin belirlendiği çalışmada, Türkiye ortalaması fiyatlarla hesaplanan insani ücret bin 666 lira olarak belirlendi." ifadelerinde bulundu.

Bir hanenin gıda giderlerinin Türkiye geneli için yüzde 30, İstanbul için yüzde 20 olduğunu aktaran Akademisyen Alpaydın, "İstanbul'da kira ve ulaşım giderleri Türkiye ortalamasına göre daha fazla." bilgisini de verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.