Cami, Taksim’i ikiye böldü

Cami, Taksim’i ikiye böldü

Taksim’e yapılacağı açıklanan cami, bölgede tartışmalara neden oldu. Beyoğlu sivil toplum örgütleri cami projesine temkinli yaklaşırken, bazı esnaf “Mutlaka yapılmalı” diyor, bazıları ise karşı çıkıyor.

Taksim Yayalaştırma Projesi devam ederken, meydana bir cami yapılıp yapılmayacağı gündeme gelmiş ve hayli tartışılmıştı. Sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, soruları yanıtlamış ve eski mescidin yıkılarak yerine cami yapılacağını açıklamıştı. Taksim’de görüştüğümüz vatandaşlar ve esnaf ise ikiye bölünmüş durumda. Cami fikrine genel olarak olumlu bakanlar olduğu gibi karşı çıkanlar da var.

‘ATATÜRK HEYKELİ’Nİ DE YIKACAKLAR’

Beyoğlu’nun aktif faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından BEYDER ise Taksim’in geleceği ile ilgili endişeli. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Tahir Berrakkarasu, cami fikrine karşı olmadıklarını, ancak amacın hizmet etmek olmadığını, “kişisel egoların tatmin edildiğini” söyledi. Berrakkarasu, “Benim korkum, kazı çalışmaları falan derken Atatürk Heykeli’nin çatlatılarak kaldırılmak zorunda kalması. Galataport, Okmeydanı’na 20 bin konut, Tarlabaşı’ndan başlayan kazı çalışmaları, şimdi de cami projesi. Bunların hepsi normal insanların akıl yürütemeyeceği kadar bütünlüklü bir projenin parçası. Cami diye, kışla diye gündem değiştiriyorlar” diyor.


‘MİMARİSİ ÇOK ÖNEMLİ’

Beyoğlu Güzelleştirme Derneği de cami projesine temkinli yaklaşıyor. Dernek başkanı Nizam Hışım, yorum yapabilmek için projeyi görmek gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Mevcut mescidin minaresine baktığınızda Taksim’e hiç yakışmıyor. Yeni yapılan Cami, Osmanlı’ya uygun motiflerle şık bir şekilde yapılırsa güzel olur” diyor.


İSTEYEN DE VAR İSTEMEYEN DE

Özellikle bölge esnafı ikiye bölünmüş. Çok sayıda esnaf, Taksim’de camiye büyük ihtiyaç olduğunu söylüyor. Hasan Şen, cemaatin toplu namaz kılacak alanı olmadığından yakınırken, Hakim Barik, Taksim’e mutlaka cami yapılması gerektiğini vurguluyor.


Projeye karşı çıkanlar, caminin Taksim Meydanı’na yakışmayacağını savunuyor. Mustafa Zaim, “Camiden ziyade buraya sosyal, kültürel bir alan yapılsa daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bence gerek yok” derken, Altay Dübek, “Turist avlusu beklerken cami avlusu oldu. İşlerimiz de kötü etkilenecek” diye tepki gösteriyor.  

Haber
Elif Özduran



 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.