Diri Fay Hatları Sayısı İki Katına Çıktı

Diri Fay Hatları Sayısı İki Katına Çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin, diri fay hattı sayısının iki katına çıktığını söyledi.Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nce düzenlenen "65. Türkiye Jeoloji Kurultayı"na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner

YENİ FAY HARİTASI

Kuzey Anadolu Fay Atlası ile Doğu Anadolu Fay Atlası'nda 1/500.000'lik haritaların güncellendiğini belirten Yıldız, "Türkiye'nin diri fay haritasını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. 1992'den bu yana güncellenmemişti. Diri fay hatları sayısının hemen hemen iki katına çıktığı bir ortamda bunların güncellenmesi önemli" diye konuştu.

Bakan Yıldız, jeoloji sektöründe çok önemli bir değişim yaşandığını dile getirerek kamuda yetişen mühendislerin özel sektörü tercih ettiğini, bunun da toplam sektör için bir kazanım olduğunu söyledi.

Jeoloji mühendislerinin öneminin giderek arttığını, geçen yıl maden mühendislerinden daha çok jeoloji mühendisi istihdam edildiğini anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Özellikle maden ve jeoloji uzmanlarının önemli isimlerinin burada olduğunu biliyorum. Politikalarımızı oluştururken özellikle madencilik alanında, yeraltı kaynaklarının yüksek katma değer oluşturduğunu ve gayri safi yurtiçi hasılamız için önemli bir rezerv olduğunu bilmekteyiz. Enerji ve sanayi hammadde talebinin güvenli ve ekonomik olarak karşılanması, bu tür kurultaylar vesilesiyle olmaktadır. Arz kaynaklarının çeşitlenmesi de yine burada belirlenmektedir. Bu kadar yüksek katma değerin ekonomiye kazandırılması, en temel hedeflerimizdendir"


"JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNİN DEĞERİNİ ÇOK İYİ BİLİYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta da 65 yıldan bu yana Türkiye'de jeoloji kurultaylarının düzenlendiğini bildirdi. Hükümetlerinin görev süresince Türkiye'ye bir çok yatırım yapıldığını ve jeoloji mühendislerinin de bu yatırımların inşaatlarında istihdam edildiğini belirten Balta, jeoloji mühendislerinin önemini çok iyi bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin doğal afetler açısından riskli bir bölgede olduğuna dikkati çeken Balta, bu kurultaylar sayesinde yaşanan doğal afetlerin hatırlatıldığını ve ileride yaşanabilecek afetlerde alınabilecek önlemlerin tartışıldığını ifade etti.

Geçmişte teknik yetkinlikten yoksun bir çok yapının yapıldığını ancak son yıllarda bu konuya çok dikkat edildiğini vurgulayan Balta, "Biz insanlarımızın sağlıklarını korumakla da mükellefiz. Bu anlamda yapılan önemli yasal düzenlemeler var ve biz bu düzenlemelerle jeoloji mühendislerinden daha fazla yararlanacağız. Sonuç olarak da insanlarımıza daha yaşanabilir şehirler, alanlar vereceğiz" dedi.



"1 YIL İÇİNDE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer de MTA'nın kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalara imza attığını bildirdi.

Türkiye'nin doğal afetler açısından "riskli ülkeler" arasında yer aldığını belirten Üzer, fay hatlarını gösteren haritaların güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Bu konudaki çalışmalara başladıklarını anlatan Üzer, 1 yıl içerisinde tüm basım işlemleri bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Mehmet Uysal ise yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkati çekerek bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.