Diş Sağlığınız İhmale Gelmez!

Diş Sağlığınız İhmale Gelmez!

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Dörter gazetemize ağız diş sağlığı üzerine önemli bilgiler verdi.

Çürük belirtileri nelerdir?

 Hasta çürüğü hemen fark edemez .Bir süre sonra üsteki parça kopar koptuğu zamanda orayı çukur olarak fark eder. Sonuç olarak dişte hassasiyet oluşur. 

Dişleri çürümekten nasıl koruyabiliriz?
 İyi bir diş fırçalamayla, günde iki kere dişlerimizi fırçalarsak ama doğru zamanda fırçalarsak.

Doğru zaman ne zamandır peki?
 Sabah kalkar kalmaz değil kahvaltıyı ettikten sonra ya da akşam fırçalıyorsak akşam yemeğinden sonra. Yine ağız gargaraları var diş arasını temizlemek için diş ipleri var, diş arası fırçaları var bunları kullanarak 

Çürüğe karşı antibiyotik önlemler var mı?
 Antibiyotik kullanımı diye bir şey yok farklı bir uygulama var

O nedir? 
 Ağızdaki mikroorganizmaları bakterileri azaltmak için gargaralar var. O tip gargaralarla ağız hijyeni sağlanabilir.

Diş çürüğünün ağız kokusuna etkisi ne orandadır?
 Eğer ağzımızda çok çürük varsa o çürükteki boşlukların içine gıda maddeleri girer. Gıda artıklarıda ağız kokusu kapar yani çürüğe bağlı kötü ağız hijyeni olan kişilerde ağız kokusu beklenir. 

Diş çürüğü ve ağız kokusuna neden olan genetik veya biyolojik hastalıklar nelerdir?
 Örneğin dişlerin şekli, dişlerin nasıl dizildiği, çapraşık olup olmadığı bunlar genetik olarak kişinin kendi değiştiremeyeceği şeyler. O zaman genetiğe bağlı çürük gelişebilir. Ağız kokusu tabi ki sırf diş kaynaklı olmayabilir; sindirim sisteminden kaynaklanıyor olabilir. 
Şu an günümüzde en çok da mesela dil yüzeyinde aynen çürükte olduğu gibi mikropların bakterilerin tutunduğu gibi kokuya neden oluyor. Bu nedenle dilimizide temizlememiz gerekiyor çünkü dilin yüzeyi de pütürlü olduğundan bakterilerin tutunması için ideal yüzey oluşturuyor. Demek ki dil temizliği de günümüzde önemli.
Diş çürüğü ve ağız kokusundan korunmak için neler yapılmalıdır?
 Diş fırçalama bilincinin çocukluktan kazandırılması lazım. Kişi diş hekimine yılda en az iki defa dişlerini kontrol ettirmeli ve düzenli olarak dişlerini fırçalamalıdır. 

Sevil Karaca


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.