Down Cafe hayat değiştiriyor

Down Cafe hayat değiştiriyor

İstanbul’da alanında tek olan Down Cafe, birçok gencin hayatına ışık tutuyor. Şişli gazetesi olarak, Down Cafe sorumlusu Sibel Burunsuz ile sohbet ettik. Burunsuz’un söylemleri ders niteliğinde.

Down Cafe, Gülbahar mahallesinde Down sendromlu gençlerin hizmet verdiği bir yer. Böyle bir kafenin açılması fikri ise aktif olarak mimarlık yapan Saruhan Singen tarafından ortaya çıkıyor. Down Cafe sorumlusu Sibel Burunsuz; “Saruhan Singen tarafından belediyeye yapılan istekler olumlu sonuç verdi ve belediye toplum merkezinin alt katını bize tahsis etti.” dedi. Yaklaşık beş yıldır hizmet verdiklerini belirten Burunsuz, bu süreç içerisinde belediyenin kendilerinden kira talep etmediğini ve tüm faturaları ödediğinin altını çizdi.

Burunsuz: “Amacımız insanları da eğitmek”

Burunsuz, kafede çalışan gençlerin İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nda ( İZEV), kısa bir dönem otelcilik ve turizm eğitimi aldıklarını, sonrasında burada garsonluk yaparak eğitimlerini pratiğe döktüklerini söyledi. 23 gençle çalışmaya başlayan Down Cafe, şu an 30 kişilik kadrosuyla hizmet vermeye devam ediyor. kafede her gün beş altı kişilik ekiplerle haftada bir gün çalışan gençlere, Cumartesi günleri tamamen gönüllü öğretmenler tarafından işaret dili, yoga, tiyatro gibi dersler veriliyor.

İstanbul içerisinde bu konseptte çalışan tek kafenin Down Cafe olduğunu belirten Burunsuz; “Amacımız insanları da eğitmek, ön yargılarını kırmaktı. Sağlıklı diye tabir ettiğimiz bizler ön yargılıyız. Bilmediğimiz bir dünyada yaşamak istemiyoruz, dokunmadıktan sonra farkına varamıyoruz. Burası onlara dokunma yeri, ön yargılardan arınma yeri.” dedi.

“Öğretmenim beni sevmiyordu”

Kafe çalışanları sevgili Nuriye Meliye ve Tuğba Dilber down sendromlu oldukları için toplumdan dışlanan gençlerin arasında. Bu farklılığın karşılarına nasıl zorluklar çıkardığını sorduğumda ise şöyle yanıtladı Nuriye; “Farklı olduğum için okulda kimse benimle arkadaş olmak istemiyordu. Bir de öğretmenim arkadaşlarımla daha çok ilgileniyor, beni hiç sevmiyordu.”

Down Cafe’de çalışmaya başladıktan sonra hayatlarında güzel şeylerin olduğunu belirten Tuğba ve Nuriye artık daha fazla arkadaşlarının olduğunu dile getirdi. Gördüğüm kadarıyla bu onların en büyük mutluluk sebebi.

Sizlerde Tuğba ve Nuriye gibi down sendromlu birçok gencimizin dünyasına el uzatmayı düşünüyorsanız, onları sosyal medya üzerinden takip edebilir, ziyaretlerine gidebilirsiniz.

Haber: Özlem Kurt

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.