“Dünya Barış Günü” Coşkusu

“Dünya Barış Günü” Coşkusu

Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanan binlerce kişi, Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyerek “1 Eylül Dünya Barış Günü”nü kutladı.

“1 Eylül Dünya Barış Günü” nedeniyle bir araya gelen binlerce kişi Kadıköy İskele Meydanı’nda “Savaşa Hayır” dedi.

BDP, ESP, EMEP SDP ve SYKP'nin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşeni binlerce kişinin yanı sıra, Halkevleri, ÖDP, Çağrı Dergisi, EHP, İşçi Cephesi, İHD İstanbul Şubesi, Öğrenci Kolektifleri, Liseli Genç Umut, KESK, TTB, TMMOB, Mücadele Birliği, Vicdani Ret Derneği platformlarından çok sayıda katılımcı “1 Eylül Dünya Barış Günü”nü şarkılar eşliğinde kutladı.


Binlerce kişinin coşkulu bir şekilde katılım gösterdiği mitingin öncesinde, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş ve Ali İsmail Korkmaz için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Mitingde ilk sözü alan, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı: “Geleceğimizi ne AKP’ye, ne emperyalizme emanet etmeyeceğiz. Gezi’den Lice’ye, yoğurtçudan Rojava’ya, Eskişehir’den Antakya’ya kurulan dayanışmaları büyütüp halklarımız arasında kuracağımız kardeşlik köprüsüyle; barışın, adaletin, özgürlüğün hüküm sürdüğü bir dünyayı ne pahasına olursa olsun yaşatacağız. Mehmet’e, Abdullah’a, Ethem’e, Ali İsmail’e selam olsun. Yaşasın halkların kardeşliği” diye konuştu.


“KÜLTÜRLERİN ÖZGÜRCE YAŞADIĞI BİR GELECEĞİ KAZANMAK İSTİYORUZ”

Halkın Demokratik Kongresi (HDK) adına konuşan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel “Biz çocukların ve kadınların katledilmediği, işçilerin emeklerinin sömürülmediği, iş cinayetlerine kurban verilmediği; bu şiddetin bu katliamların olmadığı, eşitliğin özgürlüğün, dinlerin, inançların, kültürlerin özgürce yaşadığı bir geleceği kazanmak istiyoruz.”

“HESABINIZI SORMAZSAK BU DÜNYA BİZE HARAM OLSUN”

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder vatandaşları selamlamak için çıktığı platformda; “Savaşa devleler karar verir, hükümetler karar verir, ordular karar verir. Onların mahiyeti, niyeti, bütün kapasitesi budur. Ama barışı halklar sağlar, barışı yoksullar sağlar, barışı emekçiler sağlar, barışı sosyalistler sağlar. Ben halkların eşit kardeşliği ve barışı konusunda Türkiye’nin yaşadığı en önemli pratik olan Gezi’de hayatını kaybede bütün yoldaşlarımızı, bütün kardeşlerimizi tüm kalbimle selamlıyorum. Sizin hesabınızı sormazsak bu dünya bize haram olsun” dedi.


Söz alan diğer bir isim ise DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’ydu. Çerkezoğlu savaşta kaybeden tarafın her zaman halklar olduğunu ifade ettiği konuşmasında: “Bugün Dünya Barış Günü için bir araya toplandığımız bu dönemde, dört yanımızda silahlar konuşuyor. Silahlar konuştukça, kadınlar, gençler, emekçiler, işçiler ölüyor. Silahlar konuştukça açlık, işsizlik, yoksulluk, acı ve gözyaşı büyüyor” dedi.  

“SAVAŞA DUR DİYEN BU İRADE BARIŞI GETİRECEK OLAN İRADEDİR”

Mitingde son olarak söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş:   "Bugün gönül isterdi ki gerçekten bir kutlama ruhu ile 1 Eylül'ü karşılayabilseydik. Ne yazık ki bir festival havasında karşılayamıyoruz. Hem ülkemizde hem de sınırların ötesinde halkların birbirine kırdırılması dünyanın bütün emperyal güçlerinin hevesleri nedeniyle coşku ile kutlayamıyoruz. Ama bugün savaşa dur diyen bu irade barışı getirecek olan iradedir. Bir gün 1 Eylül'ü bayram gibi kutlayacaksak bunun teminatı sizlersiniz. Asıl biz sizlerle gurur duyuyoruz" dedi.

Haber ve Fotoğraf: Mesut Kurtuluş

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.