'Düztaban ayaklar için özel ayakkabı tedavisi yoktur’

'Düztaban ayaklar için özel ayakkabı tedavisi yoktur’

Düztaban ayakları olanlar, özel ayakkabı ile tedavi edilemiyor. Uzmanlar bu yöntemin yanlış olduğunu vurgularken, düztabanlıktan kurtulmak için yapılan ameliyatın, hastalara daha kaliteli bir hayat sağladığını belirtti.

Aşırı kilo, iyi tedavi edilmemiş eski ayak kırıkları, uygun olmayan ayakkabı gibi nedenlerle ortaya çıkan düztaban ayakların tedavileri için uzmanlar önerilerde bulundu. Düztaban hastalığı hakkında bilgi veren Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tahir Öğüt, “Ayağın iç tarafındaki çukurluk çökmeye başlar, başparmağın tırnağı daha önce tavana bakarken artık diğer ayağa doğru bakıyordur, topuk yavaş yavaş dışa doğru kaymaya başlar. Deformite arttıkça ayağın orta-iç tarafında bir çıkıntı oluşmaya başlar. Kişi o ayağı üzerinde tek ayak parmak ucuna kalkamaz veya kalkmakta zorlanır. Ağrı ilk başlarda ayağın orta-iç tarafında iken ilerleyen dönemlerde ayağın dış tarafında ağrı olur.” dedi.

Düztabanlıkta özel ayakkabının tedavide yeri olmadığını belirten Öğüt, “Böyle bir hasta doktora başvurduğunda ne yazık ki çoğu kez tetkik olarak sadece MR istenir. Hasta koltuğunun altında tomarla MR tetkikleri ile doktor doktor dolaşır ve kendisine söylenen genellikle sadece bir çift tabanlık kullanması gerektiğidir. Hatta hasta çocuksa özel ayakkabılar da tavsiye edilerek aileler tatmin edilir. MR tetkiki son derece gereksizdir. Özel ayakkabıların ise düztabanlık tedavisinde bir yeri yoktur.” şeklinde konuştu.

Tedavi için ameliyatı öneren Öğüt, “Her şeyden önce ayak konusunda tecrübeli bir ortopediste başvurulmalıdır. Tedavi düztabanlığın derecesine göre yapılır. İlk, başlangıç evresinde tabanlıklar kullanılabilir. Tabanlık düztabanlığı gidermez ancak ağrıları giderebilir, ilerlemeyi azaltabilir. Ağrısı olan ve başlangıç evresini geçmiş düztabanlar ameliyatla düzeltilmelidir. Ameliyat eğer zamanında yapılırsa eklemleri sabitlemeden düztabanlığı düzeltmek mümkündür, fakat gecikilen durumlarda tek çare eklemleri sabitleyerek düzeltme yapmaktır.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.