'Engellilerin tek engeli, bilinçsizlik'

'Engellilerin tek engeli, bilinçsizlik'

'Zihinsel Engelliler Sempozyumu' Koç Üniversitesi'nde yapıldı. Rektör Prof. Dr. Umran İnan, "Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın tek engeli, bu alandaki toplumsal bilinç düzeyinin eksikliğidir" dedi.

 Koç Holding, "Ülkem İçin Projesi'nin" 2012 – 2013 yılı uygulamasını Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle, "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" başlığı altında sürdürüyor. İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı( İZEV), Türk Psikologlar Derneği(TPD) ve Koç Üniversitesi iş birliği ile zihinsel engelli çocukların aileleri ve eğitmenlerine yönelik düzenlenen "Zihinsel Engelliler 2012 Sempozyumu" Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. 

Koç Üniversitesi, Türk Psikologlar Derneği ve İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV) iş birliği ile 24 Kasım'da düzenlenen Zihinsel Engelliler 2012 Sempozyumu ile zihinsel engelli çocukların aileleri ve eğitmenleri Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde ağırlandı. 

Sempozyum, Koç Holding'in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle hayata geçirdiği Ülkem İçin Projesi'nin 2012-2013 yılı uygulaması olan 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' projesi kapsamında gerçekleştirildi. 


'GÜNCEL POLİTİKALAR GEREKLİ'
Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan,Prof Dr. İnan konuşmasında şöyle söyledi: "Tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu bilinciyle çağın gereklerine uygun yaşamalarını sağlamak hepimizin idealidir. ürkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın tek engeli, bu alandaki toplumsal bilinç düzeyinin eksikliğidir. Engel grupları içinde zihinsel engellilerin bakımı, rehabilitasyonu ve topluma entegrasyonu ayrıca bir emek gerektirir. Bu nedenle dünyada bu alandaki bilimsel çalışmaların yakından takip edilmesi ve hayata geçirilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Üniversiteler, özel eğitim kurumları, STK'lar, ilgili Bakanlıklar el ele vererek bu alanda güncel politikalar üretmelidirler" dedi. 

'ENGELLİ DOSTU İŞYERİ'
Engelliler konusunda toplumsal bilincin ve duyarlılığının oluşmasını sağlamak amacıyla projeye adım attıklarını ifade eden Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan ise şöyle söyledi; ''Engelli Dostu İşyeri' uygulamalarının Koç Topluluğu şirketleri ve bayileri arasında yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Engellilerin iş hayatı ve sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olacak uygulamalarda rol model olmak ve Türkiye'de de diğer şirketlere öncülük ederek bu konudaki bilinci yerleştiren uygulamalara ilham vermeyi hedefliyoruz. Engellilerin eğitim hayatına katılmasının desteklenmesi için çeşitli illerde okulların "Engelli Dostu Okul" haline getirilmesi konusunda kurumlarla işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz' dedi. 

Havaş'ın Ulaşım, Ford Otosan'ın Yemek ve Sentrodil'in Simultane sponsoru olduğu sempozyumda İZEV öğrencilerinden oluşan koro 'Üsküdar'a Giderken", "Memleketim", "Arkadaşım Eşek" ve "10. Yıl Marşı"'nı seslendirerek katılımcılara kısa bir konser verdiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.