Esenler Belediyesi gıda zehirlenmelerine karşı uyardı

Esenler Belediyesi gıda zehirlenmelerine karşı uyardı

Esenler Belediyesi, gıda zehirlenmelerine dikkat çekmek için “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri” düzenledi. Seminerde konuşan, Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, "Çürümüş gıdaların ayrılması iyi pişirilmemesi, doğru bir şekilde saklanması gibi basit uyg

Esenler Belediyesi ve Türk Kadınlar Konseyi Derneği tarafından Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda Semineri” düzenledi.  Gıda zehirlenmelerinin artış göstermesi ve vatandaşların sağlığını günden güne daha fazla tehdit altında olması nedeniyle düzenlenen seminerde, yiyeceklerin hazırlanmasından sunumuna kadar geçen sürede; mutfak hijyeninin nasıl sağlanacağı, gıdaların nasıl muhafaza edileceği, nasıl hazırlanacağı, doğru malzeme kullanımı, pişirme süreleri ve güvenli ısının ne olduğu gibi soruların cevapları arandı.

Çok sayıda vatandaşların katıldığı programda  İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin  Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu ve Doç. Dr. Özge Özgen Arun, “Mutfak Hijyeni ve Güvenilir Gıda” konusunda merak edilen soruları cevapladı.  Bilgi ve öğrenmenin, sağlığı koruma yolunda atılacak en önemli adım olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, “Güvenilir gıda için ‘Dünya Sağlık Örgütü’nün programları var 5 altın anahtar gibi. Bu 5 altın anahtarı uygulayarak, çok sağlıklı bir şekilde beslenebiliriz. Kişiler mutfaklarında kendi gıdalarını temin edebilirler. Temin ederken de özellikle el ve malzeme hijyeni açısından dikkat edilmesi gerekiyor. Çürümüş gıdaların ayrılması iyi pişirilmemesi, doğru bir şekilde saklanması gibi basit uygulamalarla gıdalarımızı tüketebiliriz” dedi. Gıda zehirlenmeleri hakkında da bilgiler de veren Çiftçioğlu, “Bazı gıdalarda zararlı maddeler vardır. Bunlar mikro  biyolojik ağırlıklı olduğu için bizleri kolaylıkla hasta edebilir. Bu yüzden yediğimizden içtiğimize kadar dikkat etmeliyiz. Bu konuda da vatandaşlarımızı uyarmak için böyle programları ülkemizin her tarafında yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın vatandaşların daha sağlıklı beslenmesi amacıyla kepek ekmeği tüketilmesi önerilerini de değerlendiren Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu, “Toplumun daha fazla beslenmesi açısından başbakan böyle bir uygulamayı  Türkiye’de hayata geçirmeyi amaçlamıştır” diye konuştu. Çiftçioğlu şöyle devam etti:

“Normalde ekmekte karbonhidrat dediğimiz bir madde. Tabi beslenme açısından protein de, vitaminde almamız gerekiyor. Sanırım başbakanımızın dediği beyaz ekmek yemeyin değil onu daha dengeli bir şekilde tüketin demek istiyor. Biz de zaten bir gıdacı olarak özellikle söylüyoruz. Ekmek ağırlıklı beslenmek veya protein ağırlıklı tamamıyla beslenmek yada sebze ağırlıklı beslenmek sağlıklı ve dengeli beslenme modeli değil.”

Mikropların sadece sebzelerle bulaşmadığını ifade eden Doç. Dr. Özge Özgen Arun,  “Sebzeleri yıkarken onları yerken ellerimizle  hareket ediyoruz. Bu yüzden el temizliği çok önemlidir. Ellerimizi yıkarken minimum 20 saniye sürmesi gerekiyor. Ellerimizin mutlaka sabun ve dezenfekte ile iyi yıkamamız gerekiyor. Mikrobik organizmalar suya daha çabuk geldiği içinde elimizi yıkadıktan sonra  kurulamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.