Esenler'de Görüntü Kirliliği Kalmayacak

Esenler'de Görüntü Kirliliği Kalmayacak

Sıvasız, boyasız binaların yarattığı çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak isteyen Esenler Belediyesi, geçen Mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle yeni bir projeye adım attı.

TEM otoyolu ve TEM’i, D-100 Karayolu’na bağlayan O-3 Karayolu’nun kenarında inşaat halindeki binaların yarattığı çirkin görüntüyü ortadan kaldırmak isteyen Esenler Belediyesi, geçen Mayıs ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yeni bir projeyi hayata geçirdi.

141 binanın 1.9 milyon dolara mantolama yapılarak cephe giydirmelerine başlanan projenin 2012 yılı Kasım ayında tamamlanması hedefleniyor. Oruç Reis, Havaalanı, Turgutreis, Birlik ve Fevzi Çakmak mahallelerinde karayollarına cephesi bulunan binaların yüzde 70’i tamamlandı.

Esenler’in Mimarisi Değişiyor…

Masrafların yüzde 80’inin THY ve Türk Telekom’un, yüzde 20’sinin de bina sahipleri tarafından karşılanan 141 bina, Osmanlı ve Selçuklu mimarisi örnek alınarak yapılıyor.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu yaptığı açıklamada, yaşanan yoğun göç nedeniyle çarpık kentleşme sorunu yaşanan İstanbul’a bakımsız binaların hiç yakışmadığını, proje bitiminde Esenler’e giren bir vatandaşın yapılan farklılığı kesinlikle göreceğini dile getirdi.

Göksu açıklamasında şunları söyledi: ‘‘Esenler adını verdiğimiz çalışma ile, yol üzerinde bulunan binaların mantolama, cephe giydirme ve güzelleştirme projelerinin hazırlanması, bina cephelerinde sonradan monte edilen yapı elemanlarının düzenlenmesi, ilan, reklam ve tanıtım panolarının belirlenmesi ve koyulması, kamusal ve özel mülkiyete haiz alanlarda meydan, cadde, sokak, yaya alanları, yeşil alanlar, rekreasyon alanlarının ve bu alanlarda bulunan kentsel mobilya ve öğelerin tasarlanması gibi benzer kentsel tasarımlar gerçekleştirilecek.”

Bina sahipleri Şikayetçi

Öte yandan binaların sadece ön yüzleri yenilenirken yanları, arkaları ise yıkık, dökük duruyor. Bu duruma tepki gösteren bazı bina sahipleri itiraz ettiklerini ama belediyenin sadece binaların ön yüzlerine mantolama yapmaya devam ettiğini belirtiyor. Ön cepheden yapıların gayet güzel durduğunu söyleyen bina sahipleri, binaların arka taraflarının ise tam bir mezbelelik olduğundan yakınıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.