Ev Alırken İstanbul ve İzmir 10 Yıl Aşkın Vadelerle

Ev Alırken İstanbul ve İzmir 10 Yıl Aşkın Vadelerle

İstanbul ve İzmirli, ancak 10 yıl ve üstündeki vadelerle kredi kullanabiliyor. Yedi şehir için yapılan istatistiklerin ortaya çıkardığı tabloya göre harcanabilir gelir yetersiz.

“İzmirliler kredi geri ödemelerinde sorun yaşamamaları için 10 yıl ve üzeri vadelerde borçlanmalı. Metrekare fiyatlarının diğer şehirlere kıyasla daha yüksek olduğu İstanbul da harcanabilir gelirdeki yetersizlik nedeniyle süre daha uzun. İstanbullu nun konut kredisine talep gösterebilmesi için kredi vadelerinin mevcut faiz oranında aylık yüzde 1.03 olması gerekiyor. Vade ise 15 yılın üzerinde olmalı. Ancak, bu durumda İstanbul da yaşayan hane halkı, konut alımında kredi kullanımına yoğun bir şekilde yönelebilir.

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ali Hepşen, Türkiye de en çok konut kredisi kullanan Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli olmak üzere yedi büyük şehrin istatistikleri incelendiğinde iki farklı tablonun ortaya çıktığını açıkladı. Konut fiyatları ve gelir düzeyleri incelendiğinde Adana, Ankara, Antalya, Bursa ve Kocaeli nde kredide en doğru vadenin yedi yıla kadar olduğuna dikkat çeken Hepşen, İzmir ve İstanbul için ise şöyle konuştu:
Daha da yükselİrse zarar hanesi daha da büyür

Ali Hepşen, kredi faizlerindeki yükselişte de şu andaki durumla geleceğin iyi karşılaştırılması gerektiğine dikkat çekti. Konut kredisinde  aylık faiz oranlarının 120 ay vadeli kredide yüzde 1.12 den  yüzde 1.62 ye yükselmesi durumunda aylık bazda yüzde 25 e yakın miktarda daha fazla geri ödeme yapılabileceğinin altını çizen Hepşen, şu örneği verdi:

Faizler piyasayı etkiliyor
Gayrimenkul alırken en önemli finans kaynaklarından biri olan kredi faizlerinin yükselmesinin piyasada dengeleri etkileyebildiğine işaret eden Hepşen şunları söyledi: “Çünkü düşük faizli kredilerle yüksek faizli krediler arasında çok ciddi farklar oluşabiliyor. Kredi faizlerinin düşmesi konut alımlarını arttırırken, faizlerdeki yükselişse konut satışlarını düşürüyor. Son dönemde kredi faizlerinin artışlarının piyasayı etkilediği düşünüldüğünde faizlerin seviyesi tüketiciler için belirleyici oluyor.”

“Faiz artışlarında 100 bin liralık kredide aylık taksit, 1.139  liradan 1.422 liraya çıkacak. Bu arada kısa vadeli krediyi tercih edenlerin faiz artışının aylık maliyete etkisi de yüzde 8 olacak. Bu durum, aylık taksit tutarının yükselmesi ve kredi kullanma ihtimalinin azalması anlamına gelir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.