"Evimizi yıkanın Villasını yakarız!"

"Evimizi yıkanın Villasını yakarız!"

Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla Bakanlar Kurulu'ndan geçen, FSM ve Derbent’i riskli alan kabul eden karar Sarıyerlileri bir kez daha sokağa döktü.

Fatih Sultan Mehmet Mahallesi, Derbent ve Baltalimanı sakinleri hükümetin riskli alan kararına dün (Perşembe) resmen itiraz etti. Beşiktaş Balmumcu’daki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde toplanan yaklaşık 20 bin Sarıyerli hem sloganlar attı hem de itiraz dilekçelerini kuruma sundu.

SABAH ERKEN SAATTE FSM’DE BULUŞTULAR
Geçen Pazar günü yapılan mitingte dün (Perşembe) için buluşma kararı alan mahalle sakinleri, Fatih Sultan Mehmet Mahalle Muhtarlığı önünde sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği - Boğaziçi Cemevi’nde toplanan binlerce kişi sloganlar atarak FSM Muhtarlığı’na kadar yürüdü. FSM ve Baltalimanı’ndaki dev buluşmayı sadece Sarıyer Gazetesi takip etti, Sarıyer halkının demokratik mücadelesine bizzat tanık oldu.

ARMUTLU HALKINDIR, RANTÇILARIN OLMAYACAK
Derbent, Baltalimanı ve FSM Armutlu halkı evlerinin yıkılmaması için tek yürek oldu ve sokağa döküldü. Dilekçelerini dolduran binlerce mahalle sakini Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Boğaziçi Cemevi’nden ellerinde pankartlarla yürüdü. “Armutlu bizimdir, bizim kalacak”, “Armutlu halkındır, rantçıların olmayacak” ve “Evimizi yıkanın villasını yıkarız” diye sloganlar atarak muhtarlığa kadar yürüyen vatandaşlara, yoldan geçen sürücüler de kornalarına basarak destek oldu.

ONLARCA OTOBÜSLE YOLA ÇIKILDI
FSM muhtarlığı önünde toplanan binlerce kişi daha sonra hep birlikte daha önceden bekletilen otobüslere binerek Beşiktaş Zincirlikuyu’ya kadar gitti. Mahalle sakinlerini bir an olsun yalnız bırakmayan CHP İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Muhtarı Osman Karaçam ve Baltalimanı Muhtarı Ali Haydar Aslan da korteje eşlik etti. CHP’li Sarıyer Belediyesi Meclis üyeleri ve belediye yetkilileri de FSM ve Derbent halkının yanında yer aldı. Zincirlikuyu’da otobüslerden inen Sarıyerliler, daha sonra sloganlar atarak ana caddeden Balmumcu’ya kadar yürüdü. Bu sırada yolun kısa bir süre araç trafiğine kapatılmasının ardından ulaşım tek şeritten sağlanarak devam etti. Evlerinin yıkılmaması için mücadele veren on binlerce kişi, kendi haklarını ararken başkalarının haklarını gasp etmiş olmamak ve trafiği de olumsuz etkilememek için duyarlı davrandılar. Korteji yöneten bazı vatandaşlar, trafiğin tıkanmaması ve sürücülerin mağdur olmaması için yürüyüştekileri zaman zaman uyararak trafiğin kilitlenmesini önledi. Yolun sol şeridini ulaşıma açan binlerce kişi Barbaros Bulvarı’nda sloganlar atarak ilerledi. Ellerinde pankartlarla slogan atan kortej Zincirlikuyu’dan Balmumcu’daki İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü binasına kadar yürüdü. On binlerce kişi; yaşlı, genç, kadın, erkek demeden tüm mahalleli evlerine sahip çıkmak için bu mücadeleye destek verdiler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önüne gelen binlerce kişi önceden imzaladıkları dilekçeleri bir araya topladıktan sonra kuruma verdiler. Sayılması için içeriye gönderilen dilekçelerin sonucunu vatandaşlar dışarıda sloganlar atarak beklediler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde çevik kuvvet polisinin güvenlik önlemi alması ve bir süre sonra ulusal basından çok sayıda gazetecinin de protesto gösterisini izlemesi dikkat çekti.

Coşkun; “Niçin bizim buralarda oturmamızı layık görmüyorlar?”
Derbent Dernek Başkanı Rıza Coşkun; “Bizler biliyorsunuz Anadolu’dan 1950’li 60’lı yıllarda buralara geldik. Bu bir devlet politikasıydı. Devlet kendi evini kendin yap kampanyaları düzenlemiştir. Bugün ise Sarıyer Büyükdere’deki fabrikalar, İstinye’deki fabrikalar, Çayırbaşı’ndaki tekel fabrikaları bizim bu fabrikalarımızı kent dışına aldıktan sonra artık bizim iş gücümüze sanki ihtiyaçları kalmamış gibi artık siz de bu topraklardan gidin diye bizleri riskli alan ilan ederek mevcut müteahhitlere hizmet ederek Anadolu insanını buralardan göndermek istiyorlar. Değerli arkadaşlar, bu devletin güvenliği zaafa düştüğünde cephelere giden bizleriz, bu devlete vergileri veren bizleriz, askeri ücretlerle bu ülkede üreten bizleriz. O zaman niçin bizim buralarda oturmamızı layık görmüyorlar? Sarıyer ilçesinin yüzde 80’ini ifade eden bir nüfustan bahsediyorum size. Biz onun için Sarıyer’in asil unsurlarıyız. Sarıyerliyiz, biz İstanbulluyuz” şeklinde konuştu.

“Sizlerle anlaşmadan hiçbir şey yapılmayacak”
Öte yandan Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Ahmet Ayyıldız bakanlıkla görüşüp aldığı bilgileri vatandaşlarla paylaşmak için bina önüne çıkarak vatandaşlara seslendi. Ayyıldız; “Sayın bakanımla görüştüm. Sizlere açıklama yapmamı istedi” dedi. Ahmet Ayyıldız; “Oturduğunuz binalar riskli binalar. Biz sizi ev sahibi yapmak istiyoruz. Burayı bir rant alanı yapmak filan değil. Burada eğer siz bunu istemiyorsanız bu kentsel dönüşüm de yapılmaz. Böyle bir şey yok. Yani siz istiyorsanız yapılacak bunlar. Burada rant elde etmek diye bir şey yok. Sizleri tapu sahibi yapacağız, ev sahibi yapacağız. Sayın bakanımız diyor ki sizlerin istemediği hiçbir şeyi yapmayacağız. Buna inanın. Burada sizlerle anlaşmadan hiçbir şey yapılmayacak. Bugün Esenler’de yapılıyor görüyorsunuz. Yüzde doksan dokuz anlaşmayla yapıldı. Sizlerle de aynı şekilde anlaşmalar yapılacak. Sizleri hiçbir zaman mağdur etmemek üzere bu iş yapılacak. Ama eğer istemiyorsanız bundan vazgeçilir diyor sayın bakanım. Size ben bunu bire bir iletmek istiyorum. Temsilci olan arkadaşlarla irtibat kurarız biz. Muhtarımızla irtibat kurarız biz” diye konuştu.

Bir süre bina önünde slogan atan vatandaşlar, dilekçelerini verdikten sonra olaysız ve sorunsuz bir şekilde ayrıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.