Fatih Camii'nde yenileme

Fatih Camii'nde yenileme

Tarihi Fatih Camisi'nin bahçesi yenileniyor. Anıtlar kurulunda kabul edilen proje kapsamında cami avlusunda süs havuzları, engelli vatandaşlar için yürüyen bant ve yeraltı tuvaletleri oluşturulacak.

 İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından 1470 yılında büyük bir külliye ile yaptırılan ve ilk selatin cami olma özelliğini taşıyan Fatih Camisi'nde, peyzaj ve çevre düzenlemesi çalışmaları yapılacak. Anıtlar kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında cami avlusu ve yeşil alanlarda çeşitli düzenlemeler yapılacak. 

Yapılacak düzenleme ile Fatih Cami avlusunda bulunan demir parmaklıklarla çevrili alan, çalı ve niteliksiz bitkilerden arındırılıp cemaatin kullanımına sunulacak. 24.000 metrekare sert zemin ve 15.000 metrekare yeşil alan düzenlemesini içeren proje kapsamında, dinlenme alanları ve 3 adet süs havuzu oluşturulacak. Cenaze törenlerinin yapıldığı ve cenaze namazının kılındığı alandaki tuvaletler kaldırılarak 18 adet bayan, 36 adet erkek, 2 adet engelli, abdesthaneler ve çocuk bakım odasının bulunacağı yeraltı tuvaleti yapılacak. Çalışma sırasında yeni yapılacak yer altı tuvaletlerinin alanında bulunan 15 adet 5 ile 8 yaş arası ağaç, 50 adet çalı kaldırıldı çınar ve sedirler ise korunacak. Düzenleme ile basın mensuplarının da özellikle kötü hava şartlarından etkilenmeden çalışabileceği alanlar oluşturulacak. 

Fatih Camisi'nin yeni avlusunda engelli vatandaşlar için yürüyen bant, aydınlatma, yangın risklerine karşı yangın hidratları ve üst düzey güvenlik sistemleri konuşlandırılacak. Proje ile Fatih Cami avlusu ve yeşil alanları yenilenerek tarihteki önemine uygun hale gelecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.