Fatih'te mantar operasyonu

Fatih'te mantar operasyonu

Gazeteci Tayfun Talipoğlu'nun yol kenarında yediği mantardan zehirlenmesi, denetimden uzak satışı yapılan yabani mantarları gündeme getirdi. Fatih Belediyesi ekipleri de ilçede kurulan semt pazarlarında mantar satışlarına yönelik denetim gerçekleştirdi.

Fatih Belediyesi Sağlık İşleri'ne bağlı ekipler beraberlerindeki zabıta ekipleriyle sabah saatlerinden itibaren semt pazarlarında denetim gerçekleştirdi. Şehremini Semt Pazarına gelen belediye ekipleri, mantar satışı yapan tezgahlardan belgelerini istedi. Belediye ekiplerinin ilk uğradığı pazarcı mantarlarla ilgili belgelerini ibraz edemeyince, tezgahtaki ürünleri kaldırması istendi. Pazarcı esnafının 'fatura ve belgeler iş yerinde' açıklamasını kabul etmeyen belediye ekipleri belgesini getirinceye kadar satışa izin verilmeyeceği uyarısında bulundu. Uyarı üzerine esnaf tezgahtaki ürünlerini toplamak zorunda kaldı. 

Belediye ekiplerinin denetim gerçekleştirdiği bir diğer tezgahta ise satış yapan esnaf belgelerini eksiksiz olarak ibraz etti. Mantarlar veteriner hekim tarafından incelenerek sağlık açısından sakınca olmadığına karar verilince satışa izin verildi. 

Pazarda yapılan denetimlerde belediye ekipleri, yabani mantar olarak tabir edilen mantarların satıldığı bir tezgaha da rastladı. Mantarları inceleyen belediye ekipleri tezgahtaki ürünlere el koydu. Yabani mantarları satışını yapan pazarcı esnafı ise kendini savundu. Mantarların Kastamonu yöresine özel 'Kanlıca Mantarı' olduğunu belirten Dursun Küçükali, 25 senedir mantarın satışını yaptığını ve şimdiye kadar kimsenin zehirlenmediği söyledi. 

Pazardan alışveriş yapan vatandaşlar da yabani mantar satışı yapan esnafı savundu. Yıllardır aynı mantardan aldıklarını ve zehirlenmediklerini ifade eden vatandaşlar, zehirli mantarların kendisini belli edeceğini söyledi. 

Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Alparslan Yorulmaz ise denetim sırasında mantarlar hakkında bilgi verdi. 

İstanbul'da satılan mantarların genellikle kültür mantarı olduğunu ifade eden Yorulmaz, arazide yetişen yabani mantarların pazarda satışına izin verilmediğini ifade etti. Vatandaşların mantarın sağlıklı olup olmadığını anlamak için öncelikle alışveriş yaptığı esnaftan ürünün fatura ve belgelerini istemesi gerektiğin ifade eden Yorulmaz, belgelerde üretim ve son kullanma tarihine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 

Mantarın bir bitki olduğunu ve çok çabuk bozulabileceğini aktaran Yorulmaz, mantarın soğuk zincirde saklanması ve en geç 24 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirtti. Yorulmaz, zehirli olmayan mantarların da geç tüketilmesi halinde zehirleme etkisi bulunduğu uyarısını yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.