Günlük ihtiyaçtan 3 kat fazla tuz tüketiyoruz

Günlük ihtiyaçtan 3 kat fazla tuz tüketiyoruz

Türkiye’de 70 bin, dünyada ise 2 milyonun üzerinde kişi diyaliz ve böbrek nakli tedavileriyle yaşamını sürdürmeye çalışıyor

 Bu sayı her geçen gün katlanarak artıyor. Uzmanlar, az su içilmesi ve fazla tuz tüketiminin böbrek rahatsızlığında etken olduğuna dikkat çekiyor. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği`nin araştırmasına göre de Türk halkı günde yaklaşık vücudun ihtiyacı olan 6 gram tuzun üç katı miktarı yani 18 gram tuz tüketiyor.

International Hospital Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Ülkem Çakır, kandan atık ürünlerin süzülüp temizlenmesinden ve sıvı fazlasının idrar şeklinde atılmasından böbreklerin sorumlu olduğunu hatırlattı. Aynı zamanda kan basıncının düzenlenmesi, yeni kırmızı kan hücrelerinin yapılması ve kemiklerin sağlıklı olmasına da yardımcı olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Çakır, iki böbreğin birden çalışamaması durumunda böbrek yetmezliği oluştuğunu aktararak, “Sonrasında ise hayatı riske atan, üre, kreatinin, potasyum, kanda asit miktarının artması gibi ölümcül tablolar ortaya çıkıyor. Bu tablolar ani ve hızlı olabileceği gibi, yıllar içinde yavaş yavaş da olabiliyor. Son dönem böbrek yetmezliği hastaları, kronik böbrek hastalığı sorununun görünen kısmını oluşturuyor.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.