Hakemlere Facebook ve Twitter uyarısı

Hakemlere Facebook ve Twitter uyarısı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), yayınladığı genelge ile Hakem, Gözlemci, Mentörleri ve eğitimcileri sosyal medya konusunda uyardı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK), yayınladığı genelge ile Hakem, Gözlemci, Mentörleri ve eğitimcileri sosyal medya konusunda uyardı.

MHK’nin sosyal medya kullanımı hakkındaki genelgesi şöyle;

“Sayın Hakemlerimiz, Gözlemcilerimiz, Mentörlerimiz ve Eğitimcilerimiz; Sosyal medya (Facebook, Twitter, Linked-In, Instagram, Pinterest, MySpace, vb.), günümüzde her geçen gün ulaştığı kitleler ve etkileri bakımından önemini arttırmaktadır. Sosyal medya kullanımı ve paylaşımların şahsen sizleri olduğu kadar, kurumsal bağlamda TFF ile MHK’yi ve dolayısıyla hakemlik toplumumuzu olumsuz etkilememesi gerektiği unutulmamalıdır. Kamuoyundan da takip edilebileceği gibi, bazı hakem ve gözlemcimizin, yukarıda belirtilen sosyal medya paylaşımları nedeniyle kurumumuzla ilişkileri kesilmek durumunda kalınmıştır. Bu nedenle, sosyal medyadaki yorum ve paylaşımlarınızda gerekli özeni göstermenizi önemle hatırlatırız.”

Akıllarda kalmasın diye yazıyorum. TFF neden bunu yazdı. Ya da neden bu açıklamaya gerek gördü. İşte sebepleri:

Birçok Hakemine İnternet ve sosyal medyada paylaşımlarından dolayı ceza vermek zorunda kalan ve bazılarının lisansını iptal eden TFF, bir açıklama ile bunun önüne geçmek istedi.

Bilindiği üzere, Türk Ceza Hukukunda hakaret vb suçların işlenmesinde internet veya sosyal medya aracılığıyla işlenmesi kapsam dışında tutulmuyor. Aksine internet üzerinden yapılacak bu eylemlerde ağırlaştırıcı hükümler mevcut. Türk Ceza Kanunu’nun 125.maddesine göre bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılmakta.

Ates Bitnel’e salladı, Hakemliği bitti
Geçtiğimiz yıl, birçok Hakem sosyal medyada paylaşımlarından dolayı ceza aldı. Profesyonel bir Hakem, Galatasaray-Trabzonspor maçında hem Trabzon’u hem de kendisin yakan Deniz Atel Bitnel için “zaten bunun bir yerde patlayacağı belliydi” deyince yargılanmadan Hakemliği bitirildi. Haksızlık yapılan bu Hakem, mesajı kendisinin atmadığını söylese de MHK ikna olmadı.

Ateş Bitnel’e salladı ceza aldı
İstanbul’da görevli ve memleketi Trabzon olan bir Saha Komiseri ise yine Galatasaray-Trabzonspor maçından dolayı Deniz Atel Bitnel’e sinkaflı küfür edince 6 ay hak mahrumiyeti aldı.

Terör ile alay etti 30 gün aldı
Ankara’da 97 vatandaşımızın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan terör saldırısının ardından Facebook hesabından şoke eden paylaşımlar yapan Bursa Bölgesi Ulusal Yardımcı Hakemi Bora Aladağ, 30 gün ceza almıştı.

Terör ile dalga geçti 15 gün ile kurtardı
15 Temmuz 2016 tarihinde Fransa’nın Nice kentinde bir terör saldırısı gerçekleşti. Bir kamyon Bastille Günü için toplanan kalabalığın içine daldı. Saldırıda 84 kişi hayatını kaybederken ülkede olağanüstü hal 3 ay daha uzatıldı. Dünya olayın şokunu yaşarken, TFF Bursa Bölgesi il hakemlerinden Ali Kahriman “Fransa’daki saldırıda kamyon halkın arasına dalmıştır. Terör saldırısı değildir” şeklinde paylaşımdan bulununca tepki çekti. Ali Kahriman, sosyal medyadaki yoğun tepkilerin ardından sabah saatlerinde önce söz konusu mesajını silip ardından da Twitter hesabını kapattı. Konuyla ilgili açıklama da yapmadı. Anadolu Ajansı’ysa, kadrolu çalışanı olmayan Kahriman’ın kendileriyle ilişiğinin tamamen kesildiğini duyurdu. Türkiye Futbol Federasyonu, Kahriman’ın büyük tepki alan sosyal medya paylaşımı konusunda resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yayımladı ve hakem hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını duyurdu ancak 15 gün ceza ile yırttı.

TFF terörü övenlere dokunmuyor
Ali Kahriman ile Bora Aladağ’ın terör saldırıları ile dalga geçmesine rağmen çok az sayılacak ceza almaları kamuoyunda “TFF Disiplin Kurulları, bazı hakemlere ceza vermemek için yanlış Talimat’ı uygulamayı tercih ediyor ve Terörü Övenlere Dokunmuyor ” şeklinde yorumlanmıştı.

Süleyman Belli’nin lisansı iptal edildi
İstanbul Ortaköy’deki eğlence mekânı Reina’da 31 Aralık gecesi yapılan hain terör saldırısında 39 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırısının ardından, sosyal medyada yapılan birçok paylaşım tepki çekmişti. O paylaşımlardan birisi de Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) bağlı Kütahya il hakemi Süleyman Belli’nin sosyal medya sitelerinden Facebook’ta yaptığıydı… Hakem Süleyman Belli, saldırının ardından “Noldu noel babanız hep hediye getirecek değil ya… İçtiğiniz rakı biralar belki öbür tarafta şefaatçiniz olur dermişim avucunuzu yalayın” paylaşımını yaptı. Sosyal medyada çok büyük bir tepki toplayan paylaşımın ardından TFF’den de açıklama geldi. Süleyman Belli PFDK’dan 3 yıl hak mahrumiyeti cezası aldı ve Hakemlik lisansının iptal edilmesine karar verildi.

Ayrıca İstanbul’da görev yapan Ulusal Yardımcı Hakem İbrahim Tokmak ile Ankara Bölgesi Klasman Gözlemcisi Ümit Ünal’ın hakemliği bitirilmişti.

Hakem ve Gözlemciler de gönderildi
TSK içinde gizlice örgütlenen ve 15 Temmuz 2016 günü darbe girişimine kalkan asker üniformalı kişilerin yaptığı hainlik atlatıldıktan sonra tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yanı sıra Devlet’ten güç alan ve inanılmaz maddi gücüne rağmen Devlet desteği olmadan hiçbir şey yapamayan TFF’de, kendi içinde sözde soruşturmaya dahil olmuştu. TFF’yi yönetenlerin değil de genelde alt görevlerde olanların soruşturulduğu bu süreç sonrasında bu örgüte bağlı olan birçok Hakem ve Gözlemci görevden alınmış. Bazıları da tutuklanmıştı. TFF’nin yaptığı soruşturmanın ardından hain örgüte destek olanlar tek tek ayıklanırken, her zaman olduğu gibi kurunun yanında yaş da yanmış ve bazı Gözlemciler suçsuz yere, sırf sosyal medya paylaşımları yüzünden FETÖCÜ ilan edilerek TFF’den gönderilmişti. Şunu da unutmadan eklemek gerekecek, TFF adil bir soruşturma yapmadı. Ankara’da FETÖCÜ ilan edilerek Hakemliği bitirilen üst düzey bir Hakem halen ASELSAN gibi devletin beyni sayılabilecek bir Kurumda Mühendis olarak görev yapıyor. Ya Hakem suçlu değil, bu olayda başka bir şey var. Ya da TFF 15 Temmuz’u fırsat bilerek bazı hesaplarını düzeltiyor.

Sonuç itibariyle MHK keşke, ilgili talimatının 38.maddesini de bu kadar ve bundan daha ayrıntılı detaylandırırsa Hakem ve Gözlemciler için daha uyarıcı olacaktır.
Ali Kemal Demir

hakemler.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.