Hatalı beslenme bağırsak düğümlenmesine yol açabilir

Hatalı beslenme bağırsak düğümlenmesine yol açabilir

Doç. Dr. Serdar Akça, mekanik ya da beslenme hataları sonucu gelişen, bağırsak düğümlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

“Doğru beslenme, sağlıklı bir hayat sürmenin kilit noktalarından biridir.” diyen Doç. Dr. Serdar Akça, tüketilen gıdaların içeriğinin sindirim sistemini zorlayabileceğini belirtti. Akça: “Özellikle rafinoz adı verilen şekeri içeren fasulye, mercimek, bezelye, lahana, brüksel lahanası ve brokoli gibi gıdaların sindirimi bazı kişiler için zor olabilir. Eğer sindirim sistemi bunu sindirmek için yeterli değilse görevi ince ve kalın bağırsak içindeki bakteriler üstlenir. Tüketim esnasında aşırı gaz oluşabilir, bu gazın bağırsaklarda ilerlemesinde ve çıkışında zorluk olursa bağırsak düğümlenmesi gelişebilir.” dedi.

ÜLSER VARSA DİKKAT EDİN

Yemek sonrası yaşanan şişkinliğin kişinin genel sağlık durumu, bağırsaklarının anatomik yapısı ve karın içindeki duruşu ile ilgili olduğunu ifade eden Akça: “Bu yapılanma kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için gaz yapıcı gıdaların her kişide bağırsak düğümlenmesine neden olmayacağı unutulmamalıdır. Ancak ülser gibi sindirim sistemi problemleri varsa veya daha önce karın bölgesinde cerrahi işlem yapılmış ise bu kişiler beslenmelerine özellikle dikkat etmelidir.” dedi.

SÜT İÇEMİYORSANIZ YOĞURT VE PEYNİR TÜKETİN

Akça: “Sütte bulunan laktoz, yaş ilerledikçe bazı kişilerde rahatsız edici olabilir. Yaşla birlikte zaman içinde kişilerin vücudunda süt şekerini sindirecek enzim azalmaktadır. Araştırmalar da laktoz intoleransının erişkin nüfusta yüzde 30 olduğunu göstermektedir. Bu nedenle yaşlandıkça insanlar süt içmeyi azaltır çünkü süt içince oluşan gazdan rahatsız olur.” dedi.  Akça böyle bir durumlarda süt miktarını rahatsız etmeyecek düzeye çekmenin, yaş ilerledikçe de süt yerine yoğurt ve peynir tüketmenin daha doğru olacağının altını çizdi.

'KARNIM BALON GİBİ ŞİŞTİ…' DİYORSANIZ

Doç. Dr. Serdar Akça: “Sindirim sisteminin içerisindeki algı yapan sinirler, vücuttaki gazın size zarar verip vermeyeceğini belirlemektedir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ise sinirlerin algısında bir sorun vardır. Aslında kişinin gaz problemi yoktur. Karnı balon gibi şişen kişilerin gaz nedeniyle şikâyetleri varsa doktora gidip bunun nedenini araştırması ve doğru tedaviyi alması gerekmektedir.” dedi.

HAZIMSIZLIK VE ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Akça: “Sindirim sistemindeki gazın kişiyi ne ölçüde rahatsız ettiği önemlidir. Aşırı gazdan şikâyet eden insanların çoğunda yapılan ölçümlerde bağırsakta normal insanlardan daha fazla gaz tespit edilmemiştir. Ancak hastanın sık sık yaşadığı şişkinlik ve gaz problemi varsa mutlaka doktora danışmalıdır.” dedi. Doç. Dr. Serdar Akça,  sindirim sistemine olması gerekenden fazla hava kaçmasına neden olan faktörleri ise şu şekilde sıraladı; lokmaları yetersiz çiğnemek, yemeği büyük lokmalar halinde yutmak, hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, midenin asit salgısında sorun olması, atrofik – kronik gastrit, aşırı yağlı yemek tüketilmesi, protein tüketiminin günlük miktarı aşması, ince bağırsaklarda parazit varlığı, şeker ya da karaciğer hastası olmak, ileri vakalara ise cerrahi müdahale gerekiyor.

Akça: “Aşırı gaz oluşması durumunda mekanik bir etki olmaksızın bağırsak düğümlenmesi yaşanıyorsa bağırsak hareketlerini artıracak bazı manevralarla durum kontrol altına alınır. Ancak bağırsak düğümlenmesi bazen çok ilerleyebilir ve kanamaya, duvarda incelmeye yol açabilir. Böyle durumlarda bağırsağı harekete geçirmek için cerrahi müdahale söz konusu olabilmektedir.” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.