'Havacılık' devletin kasasına 15 milyar dolar katkı sağlıyor

'Havacılık' devletin kasasına 15 milyar dolar katkı sağlıyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, havacılık sektörünün bir önceki yıla oranla yüzde 10 büyüdüğünü belirterek, "Havacılık sektörü devletin kasasına 15 milyar dolar civarında katkı sağlıyor." dedi.

DHMİ'nin Florya'daki Sosyal Tesisleri'nde gazetecilerle bir araya gelen Orhan Birdal, 2012 yılında yapılan çalışmalar ve 2013 yılındaki hedefler hakkında bilgi verdi. Konuşmasına 2012 yılını değerlendirerek başlayan Birdal, Türkiye'deki iç hat yolcu sayısının 2011 yılına göre yüzde 10.8 artış göstererek 64.5 milyon yolcuya ulaştığını, dış hatlarda ise yüzde 10 büyümeyle 65.4 milyon yolcuya ulaşıldığını aktardı.

Türkiye'nin yolcu sayısı açısından Avrupa sıralamasında 7. sırada olduğunu hatırlatan Birdal, 2012 yılında Hollanda'yı geride bırakarak 6. sıraya yükseldiğini ifade etti. Yolcu artış oranına da değinen Birdal, yüzde 20 büyümeyle Atatürk Havalimanı'nın 10 milyonun üzerindeki yolculu havalimanında dünyada birinci olduğunu ifade etti.

Son 10 yılda havacılık sektörüne çok büyük yatırımlar yapıldığını belirten Birdal, Van Havalimanı'nda uyduya dayalı yaklaşma sisteminin başarıyla çalıştığına değindi. Birdal, "Van'da ilk defa uygulanmaya koyduğumuz uyduya dayalı yaklaşma sistemini faaliyete geçirdik. Şu anda gece de veya düşük görüşlü havalarda Van Havalimanı'nda tüm uçuşlar sorunsuz olarak yapılıyor. ILS konulması mümkün olmayan yerlerde hassas yaklaşma olarak uyduya dayalı sistemi dizayn ediyoruz. Bu sistemler çok yoğun bir çalışma gerektiriyor.Dünyada bu çalışmalar şimdi yapılıyor. Biz şuanda dünyayı geriden takip etmiyoruz. Dünya ile aynı anda ilerliyoruz. Hatta bazı uygulamalarımızda bir adım öndeyiz." diye konuştu.

DHMİ'nin kar oranına da değinen Birdal, 2012 yılında 900 milyon liranın üzerinde kar beklentileri olduğunu kaydetti. Geçen sene maliyeye 1.4 milyar lira katma değer ödemesi yaptıklarını ifade eden Birdal, bu yıl rakamın 1.5 milyar liranın üzerinde olacağını belirtti.

ŞARTNAME SATIŞANA BAŞLAYACAĞIZ, YERLİ VE YABANCI FİRMALAR İLGİLENİYOR 

Üçüncü havalimanıyla ilgili Pazartesi gününden itibaren şartname satışına başlayacaklarını ifade eden Birdal, şartname alan firmaları kamuoyuyla paylaşmayacaklarını söyledi. Pek çok firmanın özellikle yabancı firmaların ilgilendiklerini dile getiren Birdal, bu ilginin ihaleye de yansımasını beklediklerini kaydetti.

ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN TARİFELİ SEFERLER YAPILMAYACAK

Atatürk Havalimanı'nın geleceği hakkında konuşan Orhan Birdal, "Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler artık yapılmayacak. Onun dışında genel havacılık devam edecek. Bakım onarım hangarları faaliyetlerine devam edecek. Kargo faaliyetleri devam edecek. Şirketler burada kalmaya devam ettiği sürece bunlar devam edecek. Tarifeli seferler hariç Atatürk Havalimanı fonksiyonunu devam ettirecek." şeklinde konuştu.

"Sivil havacılık sektörü devletin kazasına ne kadar katkı sağladı?" şeklindeki soruya Birdal, "Devletin kasasına gelir olarak getirilen para 10 milyar doların üzerinde. Yaklaşık 4,5 milyar dolar da yatırımı var bunun, yani 14,5-15 milyar dolar civarında para devletin kazanç hanesine yazılıyor. Bu devletin derken ekonomiye katkı sağlıyor. Havacılık sektöründe çalışan sayısı bugün 150 milyonlara yaklaştı. Yeni havalimanı devreye girdiğinde sırf oranın projesinde 80 bin kişi çalışacak. O kadar aileye ekmek girecek, aş girecek. Ekonomide hareketlilik yaşanacak." karşılığını verdi.

YENİ HAVALİMANINI MİMAR SİNAN MOTİFLERİ SÜSLEYECEK

Yeni yapılacak havalimanının mimarisiyle ilgili de konuşan Genel Müdür Birdal sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılacak proje ülkenin yüzü olacak, yüz akı olacak. Ülkenin gelişmişliğini de göstermiş olacak. Hem moderniteyi hem de kültürümüzden esinlenmiş motifleri içerisinde barındıracak. Yani bu ikisini beraber bütünleştirmiş bir proje olacak. Biz bütün terminal projelerimizde bunu gözetiyoruz. Örneğin Diyarbakır Havalimanı Terminal binasını yapıyoruz. İhaleye çıktı. Onun projesinde o yörenin Selçuklu tarzında Güneydoğu Bölgemize ait motiflerin olduğunu göreceksiniz.Yeni havalimanı Türkiye'nin modern yüzünü gösterecek. Kültürümüzden geçmişimizden esintileri orada hissedeceğiz. İnşallah Mimar Sinan'dan da motifler göreceğiz"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.