Her 33 saniyede bir kaza oluyor

Her 33 saniyede bir kaza oluyor

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Türkiye'nin maddi hasarlı kaza haritasını çıkardı.

Buna göre 2012 yılında Türkiye’de 950 bini aşkın kaza meydana gelirken, günlük ortalama kaza sayısı ise 2 bin 500‘ü aştı. Bu rakamlar dikkate alındığında ülkemizde her 33 saniyede bir kaza olduğu ortaya çıktı.

1 Nisan 2008 tarihinden itibaren yalnızca maddi hasar ile sonuçlanan kaza bilgileri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi bünyesinde tutuluyor. SBM’ye ulaşan kaza tespit tutanaklarına göre, 2012 yılında en çok kazanın gerçekleştiği il, önceki yıllarda olduğu gibi yine İstanbul oldu. 2012 yılında gerçekleşen 950 bini aşkın kazanın yüzde 34‘ü İstanbul il sınırları içerisinde gerçekleşirken, İstanbul‘u sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli izledi. 2012 yılında en az kaza ise Ardahan’da gerçekleşti. Ardahan’da geçen sene yalnızca 251 kaza meydana gelirken, Ardahan’dan sonra en az kazanın gerçekleştiği iller sırasıyla Kilis, Tunceli, Hakkari ve Bayburt oldu.

Verilere göre, 2012 yılında en çok kazanın gerçekleştiği İstanbul’da ilçe detayına inildiğinde en çok kazanın yüzde 6’lık oranla Ümraniye ilçesinde yaşandığı görülüyor. Bağcılar, Kadıköy, Küçükçekmece, Bahçelievler ve Şişli de kazaların sık yaşandığı diğer ilçeler olarak göze çarpıyor.

PAZARTESİ VE CUMA SENDROMU
SBM verilerine göre en çok maddi hasarlı kaza pazartesi günleri gerçekleşiyor. Pazartesi gününden sonra en çok kazanın gerçekleştiği gün ise cuma olarak belirlendi. En çok kazanın gerçekleştiği saat dilimi 14.00 - 14.59 olarak göze çarptı. Yine 15.00 - 16.59 saat aralığı da kazaların yoğun yaşandığı saat dilimi olarak dikkat çekti.

SBM istatistiklerine göre gerçekleşen kazalarda kadınlar erkeklere göre daha az kusurlu. 2012 yılı içerisinde erkek ve kadın sürücülerin karıştığı kazaların yüzde 47’sinde kadınlar tam kusurlu bulunurken, yüzde 49’unda ise erkekler tam kusurlu bulundu. Yüzde 4’lük kısımda ise yüzde 50-yüzde 50’lik bir kusur dağılımı gerçekleşti.

Öte yandan 2012 yılı SBM kaza istatistiklerine göre 18-25 yaş arasındaki sürücüler, diğer yaş gruplarına göre daha çok kusurlu bulundu. 18-25 yaş aralığındaki sürücülerin; 31-35 yaş aralığındaki sürücülere karşı yüzde 62, 56-60 yaş aralığındaki sürücülerle yaptıkları kazalarda yüzde 56, 36-40 yaş aralığındaki sürücülere karşı da yüzde 54 kusurlu olduğu görüldü.

Kaza tespit tutanağı verilerine göre en çok karşılaşılan kaza senaryosu ise park halindeki araçlarla yapılıyor. İstatistikler, her 4 kazadan birinin park halindeki araçlarla yapıldığını gösteriyor. Önündeki araca arkadan çarpma ise yüzde 15’lik bir oran ile en sık karşılaşan ikinci kaza senaryosu olarak dikkat çekti. Tali yoldan ana yola çıkan araçların neden olduğu kazalar da yüzde 8’lik oranla en çok yapılan kaza senaryosu oldu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.