Hünkar Kasrı, kapılarını sanata açtı

Hünkar Kasrı, kapılarını sanata açtı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından restore edilen Yeni Camii Hünkar Kasrı'nın bir bölümü tezhip, hat, ebru ve resim sergileri gibi etkinlikler için kullanılacak. Bu kapsamda ilk sergi hat ve tezhip olarak gerçekleşti.


 Eminönü'nde bulunan Yeni Camii Hünkar Kasrı, İTO tarafından restore edildi. Restorasyonun sona ermesinin ardından Hünkar Kasrı'nın bir bölümü sanat eserlerinin sergileneceği kısım olarak dizayn edildi. Bu kapsamda, Hünkar Kasrı ilk olarak Şeyma Çınar ve öğrencilerinin eserlerine ev sahipliği yaptı. 75 hat ve tezhip eserinin bulunduğu sergi sevenlerine kapılarını açtı.

Kasrın açılışını gerçekleştiren İTO Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, “Hatice Turhan Cami’nin müştemilatı burası. Uzun yıllar bakımsızlığın getirdiği tahribat vardı. Biz İstanbul Ticaret Odası olarak yeniden düzenledik, restore ettik, tanzim ettik. Aynı zamanda bu eser 2012 yılında da Avrupa’da mimarlık ödülü aldı. Bu girişi de sergi salonu olarak düşündük. Hem sanatın hem de sanatçının hizmeti için dizayn ettik. Gördüğünüz gibi Şeyma Çınar ve öğrencilerinin eserleri burada sergileniyor. Burayı bu şekilde sanatın hizmetine sunduk. Bizim için sanat iki boyutludur. Sanat, estetik olarak ekonominin üzerinde yer alıyor. Ayrıca sanatın bir de ekonomi yönü var. Alıcısı olmayan mal zayi olur şeklinde sanatta burada kendine alıcı bulacaktır. “ şeklinde konuştu.

Sergiye eserleriyle katılan öğrencilerden Sena Koparan ve Sümeyye Özkan, hat ve tezhip sanatını anlattı. Koparan, “Bu sabır gerektiren bir iş. Devamlı öğrenciyiz bu işi yaparken. Biz hat sanatı yaparken Allah kelamını süslüyoruz. Bunun manevi güzelliği her şeye yetiyor. Bunu düşünerek yapmak manevi açıdan bizi tatmin ediyor. “dedi.

Sümeyye Özkan ise “Tezhip öğrenmesi zor bir sanattır. Öğrenme sürecinde sabrı öğretir. Öğrendikten sonra her çalışmada bir rahatlama bir terapi gibi gelir insana. Her çalışmamda bunu hissederim.“ ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.