İlk Yardım Nedir?

İlk Yardım Nedir?

Hayatın her köşesinde rastlayabileceğimiz kötü olayları asla önceden tahmin edemeyiz.

Hayatın her köşesinde rastlayabileceğimiz kötü olayları asla önceden tahmin edemeyiz. Fakat öğrenerek kendi yakınlarımıza ve diğer insanlara bu kötü olaylar neticesinde çok yardımcı olabiliriz. Unutmamalıyız ki ilk yardım her bilinçli vatandaşın görevidir.

Kolaylıkla öğrenilebilecek ilk yardım nedir teknikleri ile hayat kurtarabilir ve insani görevimizi yapabiliriz. Öncelikle unutulmaması gereken ilk nokta ilk yardım nedir konusunda bu konuda eğitim almış kişilerce uygulanması gerekliliğidir.

Bu konuda gerekli donanıma sahip olmayan biri tarafından yapılacak ilk yardım uygulaması faydadan çok zarar getirebilmektedir bu nedenle bu konuda çok dikkatli olmalı ve bilinçli olmayan uygulamaların mutlaka önüne geçmeliyiz.

 İlk yardım nedir öğrenmek ve bu konuda bilinçlenmek toplumsal bir görevdir ve her vatandaşın mutlaka bilmesi gereken konulardır.

İlk Yardım Hangi Koşullarda Uygulanır?

İlk yardım hangi koşullarda uygulanır sorunun cevabı olarak; Yaralanma içeren her türden kazalarda, boğulmalarda ve dıştan gelen darbelerin yarattığı sorunlarda ilk yardım uygulanabilir. İlk yardım bir tedavi değil hastayı korumaya yönelik bir yöntemdir bu nedenle ilk yardım uygulansa dahi sağlık ekipleri mutlaka olay yerine çağırılmalıdır.

İlk yardım hangi koşullarda uygulanır öğrenmek ilk yardım uygulamasını öğrenmek kadar önemlidir. İlk yardım hangi koşullarda uygulanır bilincinde olan biri muhtemel ağır yaralanma ve hatta ölüm olaylarının dahi önüne geçebilir. İlk yardıma hasta nerede yaralanmış ya da yardıma muhtaç ise orada başlanması ilk yardım hangi koşullarda uygulanır olması konusunda ilk dikkat edilmesi gereken noktadır.

Hasta kesinlikle hareket ettirilmemeli, eğer herhangi bir tehlike yoksa asla yer değiştirilmemelidir ve sağlık ekiplerini hastaya yönlendirmek için hastanın başında beklenmesi gerekir.

Temel İlk Yardım Uygulamaları

Hayat kurtaran temel ilk yardım uygulamaları yalnızca fiziksel değil aynı zamanda psikolojik uygulamalardır. Temel ilk yardım uygulamaları konusunda en basit olarak görülen hastayı sakinleştirmek dahi çok büyük önem teşkil etmekte ve sağlık ekipleri kadar hastanın şoka girmesini önlemek dâhil birçok olumlu etki sağlamaktadır. Temel ilk yardım uygulamaları K,B,K harfleri ile kodlanmış 3 aşamadan oluşur;

  • Koruma: Öncelikle olay yerini ve hastayı etkileyebilecek dış etmenleri iyice anazil edip ortaya çıkabilecek riskleri en aza indirme davranışıdır. Hastanın ve ilk yardım uygulayan kişinin dışında çevredeki vatandaşların da zarar görmesini engelleyecek korumaları içerir.
  • Bildirme: Koruma önlemleri alındıktan sonra en hızlı biçimde sağlık ekiplerine durumu bildirme davranışıdır.
  • Kurtarma: Bilinçli bir ilk yardım tekniği uygulanarak hastanın durumuna göre ilk yardım önlemlerini uygulamaktır. Bu konuda gereken donanıma sahip olmayanların uygulamaması gerekir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.