İnönü neden ‘Ramazan’ değil de ‘Şeker’ der?

Bir yerde bir sıkıntı veya problem varsa mutlak bir sebebi vardır. Sıkıntıların da üstü örtülerek asla çözüm bulunamaz. Mesele bu var olan problem ve sıkıntıyı çözme niyetidir. Niyet halis ise de gerisi teferruattır. Niyetin halis olup olmadığını da yapılan uygulamalar gösterir.  

YA İNSAN HATALARINI GÖREMEZ

YA DA O DÜNYAYA AİT DEĞİLDİR

Bazen insan kendi yaptığı hataları fark edemez. Ya da kendi dünyası ile yaşadığı ve bulunduğu ortamla ters orantılıdır. Bir başka ihtimal de yakınındaki insanlar yanlış yönlendiriyordur. Bunun en iyi yolu da tüm ileri demokrasilerde olduğu gibi görülen sıkıntı ve problemleri birilerinin göstermesidir.

TOPLUMUN YANINDA İSEN

TOPLUM DA SENİN YANINDADIR

Şişli’de yaşanan birçok olayda gerek Şişli’nin bir evladı olarak gerekse de 20 yıllık gazetesi olarak bana intikal etmiştir. Ben de elimden geldiği kadar kimi zaman yazarak kimi zaman yazdıklarımdan anlamadıkları zaman da devletimin bana vatandaşlık hakkı olarak verdiği imkanlar çerçevesinde haksızlıkları mahkemelere taşıdık. Bu da Şişli Halkı tarafından takdirle karşılandığı için yaşanan olumsuzluklar bizimle paylaşılıyor.

İNSANLARIN RAHATSIZ OLABİLECEKLERİ HESAP EDİLMELİ

Ramazan Bayramı’ndan önce telefonlarım çalmaya başladı. Mübarek bir ay olan Ramazan’da tutulan oruçlardan sonra bayram öncesi bayram kutlamaları için eşim, dostum ve okurlarım sağ olsunlar beni arıyorlardı.

CİDDİ ANLAMDA RAHATSIZ OLANLAR OLDU

Ama Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün Ramazan Bayramı için astığı bayram ilanlarından sonra aramalar daha da fazla olmaya başladı. Hayri İnönü’nün bayram kutlaması için astığı afişten dolayı rahatsız olan bir hayli okurum tepkilerini ifade ettiler.

OKURLARIMI GÖRMEZDEN GELEMEZDİM

Ben de Ramazan Ayı hoşgörü ayı olması sebebiyle ve de bayram öncesi huzursuzluk olmasın diye bu tepkileri kaleme almadım. Ama hem okurlarımın hem de içerisinde bulunduğum toplumun ve beni var eden okurlarımın rahatsızlıklarını da görmezden gelemezdim. 

RAMAZAN AYI ÖZEL BİR AYDIR 

Hepimiz biliriz ki; Ramazan Ayı toplumda daha da hassas olunması gereken bir aydır. Genelde de toplumumuz, oruç tutmayanlar da dahil olmak üzere tutanların rahatsız olmamaları için daha da hassas davranırlar.

“RAMAZAN” YERİNE NEDEN “ŞEKER” DENİR?

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü astığı bayram ilanın da ‘Şeker Bayramınızı Kutlarım’ demiş. Bu da yetmemiş bir de ilanların yanına şeker resimleri yerleştirmiş.

Şeker Bayramı denilmesi toplumun belirli kesimlerinden tepki alabiliyor. Ama Ramazan Bayramı denilse kimseden tepki alınmaz. O zaman neden ‘Şeker’ kelimesi yerine ‘Ramazan’ kelimesi yazılmaz ki?

Tarihçi Murat Bardakçı’da söylüyor; ‘Şeker Bayramı’ diye bir şey yok diye. Eskiden ‘Şükür Bayramı’ denilirmiş, okuma hatası yüzünden ‘şeker’ olarak kalmış diye.  

Ayrıca ‘Şeker Bayramı’ yerine ‘Ramazan Bayramı’ denilse ne kaybedilirdi? Veya kim tepki gösterirdi?

ŞİŞLİ’NİN OYUNU ALARAK GELEN

ŞİŞLİLİNİN HASSASİYETLERİNİ GÖZ ÖNÜNE ALMALI! 

Şişli’nin genel sosyoekonomik yapısı belli iken neden tepki çekecek eylemlerde bulunulur anlamış değilim. İşte o zaman ben bu olayı eleştiririm. Şişli’nin genelinden oy almış biri neden Şişli’nin genelinin hassasiyetlerini görmezden gelir bunu sorgularım.

Buna bir de şeker resmi eklenince Ramazan Ayı’nı yaşayan kesimleri daha da rahatsız ediyor. Bu kesimlerin sempatisini kazanacak daha duyarlı resim ve ifadeler kullanılsa ne kaybedilirdi?

Yani ‘şeker’ resmi yerine  ‘Çocuk’, ‘Davulcu’, ‘İstanbul Silueti’, ‘Cami’, ‘Gül’, ‘Yaşlılarımız’ gibi örneklerin çoğaltabileceğimiz daha birçok resim olabilirdi.

MESELE; ŞİŞLİ’Yİ VE ŞİŞLİLİYİ ANLAMA MESELESİ

Peki; hal böyle iken neden bu yapılmaz ki! İşte o zaman zihniyet ve anlayış meselesi denilen olay oluyor.

Benim burada altını çizmeye çalıştığım laf olsun diye eleştirmek değil. Buradaki mesele Ramazan Bayramı da değil. Şişli Halkı’nın istek ve beklentilerine, toplumun örf, adet, gelenek ve göreneklerine duyarlı olma meselesi. Yani Şişli’yi ve Şişliliyi anlama meselesi.       

O ZAMAN RAMAZAN’DA NEDEN ŞEKER DAĞITILMADI?

Ayrıca; Hayri İnönü ‘Şeker Bayramı’ dediği Ramazan Ayı’nda otuz gün boyunca hiç şeker dağıttı mı? Maden bu bayram şeker bayramıydı o zaman neden hiçbir kere şeker dağıtılmadı?

KURBAN BAYRAMI’NDA NE OLACAK?

Önümüzde de Kurban Bayramı var. Orada hangi ifade ve hangi resimler kullanılacak çok merak ediyorum. Yani Kurban Bayramı’na da ‘Et Bayramı’ mı denilecek? Veyahut ilanlarda Kurban Bayramı’nda bu sefer inek, koyun, keçi gibi resimleri mi yer alacak?

BAŞKAN ŞİŞLİ VE ŞİŞLİLİ İÇİN GÖREVE KENDİSİ TALİP OLDU

Şişlililer tarafından verilen oylarla seçilmiş bir başkanın Şişli’nin ve Şişlilinin hassasiyetlerini gözetmesi zorundadır. Çünkü göreve onlar talip oluyorlar. Talip olurken de kendisi için değil, Şişli için talip oluyorlar. Göreve geldikten sonra da kendinden ziyade göreve talip olduğu Şişli ve Şişli Halkı için, onların istek ve beklentileri için çalışmak zorundalar.  

ŞİŞLİ’DE YAPILAN ETKİNLİKLER ŞİŞLİLİ İÇİN YAPILMALI

Şişli’de yapılan kültür ve sanat etkinlikleri de yine aynı şekilde Şişli’nin ve Şişlilinin sosyoekonomik yapısına göre yapılmalı. Şişli’de yapılacak eğlenceler de yine aynı şekilde Şişli’ye ve Şişli Halkı’na hitap etmeli.

BEN İYİ BİR ŞİŞLİLİ OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM

Ben de Şişli’de yaşayan bir Şişlili olarak, hem de Şişli’nin bir gazetecisi olarak sorumluluklarım gereği Şişli’ye ve Şişli Halkı’na hitap etmeyen tüm olaylarda hassas oluyorum.   

Tek amacım; ‘Daha iyi yaşanabilir bir Şişli…’  

Şişli’yi yönetmek, Şişli’ye hizmet için talip olanların da tek amacının Şişli olması zaruridir.

Hatta mecburidir.    

sisli-belediyesi-seker-bayrami.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.