İnternetten film indirenlere kötü haber

İnternetten film indirenlere kötü haber

İnternetten film indirmeyi seviyor olabilirsiniz ancak bu habere dikkat!

Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, sinema salonu işletmecileri ve film yapımcıları bir araya gelerek internetten ücretsiz film indirenleri yakalayacak bir organizasyon oluşturuyor.
Mars Entertainment'ın yöneticisi Muzaffer Yıldırım, evde sinema keyfi yapanları yakından ilgilendiren yeni bir yasal düzenlemenin haberini verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü, sinema salonu işletmecileri ve film yapımcıları bir araya gelerek internetten ücretsiz film indirmeyi engelleyecek bir organizasyon kuruyor. Bünyesinde 5 hukukçunun tam zamanlı çalışacağı bu ofis, nisan-mayıs ayından itibaren faal olacak. Türkiye, 2012 yılını bin 920 sinema salonu, 43.5 milyon sinema seyircisiyle kapattı.

Sinema biletleri fiyatlarını müşteri belirliyor

2011'de sinema seyirci sayısı 39 milyondu. Ancak, özellikle büyük şehirlerde tüketiciler sinema biletinin pahalı olduğundan yakınırken, salon işletmecileri de kârsızlıktan şikâyet ediyor. Öte yandan son dönemde beyaz yakalılar ve orta üst gelir düzeyi de dahil olmak üzere internetten film indirip sinema keyfini evde yaşayanların sayısı hızla artıyor.
 Muzaffer Yıldırım'a, "Bilet fiyatları özellikle büyük şehirlerde çok pahalı. Bunu düşürmenin bir yolu yok mu?" diye soruyorum. Üç yıldır enflasyonun altında zam yaptıklarını anlatan Muzaffer Yıldırım, her şehirde ve hatta her semtte bilet fiyatını aslında müşterinin belirlediğini söylüyor. Yıldırım, İstanbul Levent'te 20 liraya izlediğiniz filmi, aynı işletmecinin Eskişehir'deki salonunda 6 liraya izlemeniz de bundan. Bilet fiyatı 7 lirayken filmi sinemada izleyen seyirci, 10 liraya çıktığında sinemaya gitmiyor. Çünkü bu, zorunlu gider değil, keyfi. Ve fiyat duyarlılığı yüksek" diyor.

Büyük bir bütçesi olan mücadele ofisi için sinema sektöründen para kazanan herkes elini cebine atacak. Maliyeti 500 bin doların üzerinde olan bir yazılımla, illegal yoldan film indirmek isteyenin IP bilgileri anında emniyet birimlerine ulaşacak. Sonra da ofisin hukukçuları ile yasal süreç başlatılacak. Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı mücadelenin ayrıntıları yeni yasal düzenlemede yer alacak.

Salonlar güne eksi 10 bin lirayla başlıyor


Özellikle alışveriş merkezlerindeki maliyetlerin yüksekliğinden söz eden Muzaffer Yıldırım, "Sektör, sinema salonunun kalitesiyle büyüyor. Ancak legal yollarla çalışıyorsanız örneğin bir AVM'deki salon güne eksi 10 bin lirayla başlıyor. Bu yüzden fiyat optimizasyonu bizim için çok önemli" diyor.

Film indirmeye karşı değiliz

En çok üniversite öğrencileri ve plaza çalışanlarının sohbet konusudur sinema. Son dönemde hep şöyle giriliyor söze, "Şu filmi gördün mü, DVD'si var mı, indirdiysen bana da getirsene..." Muzaffer Yıldırım'a bu konuyu açınca, "Yasal download'a (internet ağında yer alan bir bilgisayardan veri transferi) hiçbirimiz karşı değiliz. Bedelini ödedikten sonra film indirmeye kimse karşı çıkmıyor" diyor.

Korsan film ve internetten illegal film indirilmesiyle ilgili bütün dünyada büyük mücadele verildiğini söyleyen Muzaffer Yıldırım, Türkiye'de de Kültür Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün, işin içine teknolojiyi de dahil ederek yeni kısıt ve cezalar getirmeye hazırlandığını belirtti. Yıldırım, "Türkiye'deki bir eksik de şu, kesilen her biletin kaydının tutulmaması. Oysa dünyada her bilet kesildiğinde bakanlığa da bunun verisi ulaşıyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.