"İstanbul için yeni ilçeler var mı?"

"İstanbul için yeni ilçeler var mı?"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2012 yılı Haziran ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Serdar Bayraktar ve Dr. Hakkı Sağlam’ın imzaları ile “İstanbul için yeni ilçeler var mı?” sorusunu sordular.

 Türkiye’de çeşitli zamanlarda yeni iller ilan edilerek, il ve ilçe sınırlarında ise değişikliklere gidildi. Bu konuda en son 22 Mart 2008 tarihinde yürürlüğe giren ve Büyükşehir belediyesi sınırları içinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 5747 sayılı kanun ile oldu. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle başta İstanbul olmak üzere birçok Büyükşehir belediyesinde yeni ilçeler kurulmuş ve ilçe sınırları değiştirildi. CHP İstanbul Meclis Üyeleri de bu geçen sürede bu kanunla belirlenen ilçe sınırlarının saptanmasından dolayı birçok sorunun yaşandığı ve objektif kriterlere bağlı kalınarak ilçe sınırlarının belirlenmediği görüldüğünü iddia ederek büyükşehir belediye meclisine aşağıdaki soruları İBB meclisine yazılı olarak verdi.

1. İstanbul metropoliten alanı içerisinde ilçe ve belde belediyesi sınırları oluşum süreçleri bugüne kadar nasıl oluşmuş ve hangi kararlar etkili olmuştur?

2. İdari sınırların metropoliten alana etkileri, toplumsal, ekonomik, örgütsel, planlama kararları ve fiziki mekân tanımları nelerdir?

3. İlçe sınırları hangi kriterler ışığında belirlenmelidir?

4. İlçe sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin bir çalışma var mıdır? Varsa yeni ilçe sınırlarının oluşum süreçleri ve gerekçeleri nelerdir?

5. Kentlerin idari sınırlarının belirlenmesinde dikkate alınması gereken temel kriterler nelerdir?

6. Bu  konularda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa hangi ilçeleri kapsamaktadır? Detayları nelerdir?”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.