İstanbul turizmi bu iki projeyle daha da gelişecek

İstanbul turizmi bu iki projeyle daha da gelişecek

Turizmcilerle bir araya gelerek İstanbul’da yapılan yatırımları ve gelişen turizm potansiyelini değerlendiren Başkan Topbaş, hayata geçirecekleri iki projenin İstanbul turizmini daha da geliştireceğini söyledi.

Yılsonunda yatırım miktarı 60 milyar TL’yi bulacak
 
   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, turizmcilerle bir araya gelerek turizme yapılan yatırımları ve gelişen turizm potansiyelini değerlendirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Sütlüce’deki Tanıtım Çadırı’nda yapılan toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehircilik Atölyesi Başkanı Mimar Tülin Ersöz, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, THY Genel Müdürü Temel Kotil ile turizm yatırımcıları katıldı.
 
2004 yılında göreve geldiğinde ilk toplantıyı turizm yatırımcılarıyla yaptığını ve hedeflerini anlattığını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, şehre gelen turist sayısının 2,5 milyondan 10 milyona ulaştığını ve İstanbul’un 20 milyon turisti hedeflemesi gerektiğini söyledi.
 
   İstanbul’un geleceğini hazırlamak için yaklaşık 9 yılda 52 milyar TL yatırım yaptıklarını ve bu yıl da 8 milyar TL daha yatırım yapacaklarına dikkat çeken Kadir Topbaş, “Yurtdışındaki ziyaretlerimizde ve İstanbul’a gelen yabancı misafirlerimiz özellikle ‘İstanbul’da bu başarıyı nasıl sağladınız?’ diye soruyor. Ben bütün bunları milletçe güven duygumuzun yerine gelmesiyle başardığımızı söylüyorum. Toplum olarak her şeyi yapabileceğimize inandık. Turizmde de birlikte çalışmamız ve sizlerin gayretleriyle bugünkü başarıyı yakaladık. Ekonomi ve istihdam açısından çok önemli başarılar. Bunu birlikte başardık. Daha da iyi noktalara geleceğiz” diye konuştu.
 
Kongrelere aileleri çekecek kampus…
 

   İstanbul’da eğitim ve turizm yatırımlarına özellikle imar konusunda çok büyük destek verdiklerini ve turizmde 3 emsale kadar izin vererek İstanbul’un otel ve yatak kapasitesi ihtiyacını büyük oranda arttırdıklarını aktaran Başkan Topbaş, şöyle konuştu;
 
“Eskiden İstanbul’un iki tane kongre salonu vardı. Yaptığımız İstanbul ve Haliç Kongre Merkezi gibi dev salonlarla şehrimizi kongre turizminde dünya lideri yaptık. Şimdi kongre kampusu gibi çok önemli bir projemiz var. İstanbul’da yapılacak yeni şehirde 1.5 milyon metrekarelik bir alanda öyle bir kampus kuralım ki, kongreye gelen ailesiyle gelsin. Kongre bir taraftan devam ederken, aileyi kampus içinde çeşitli aktivitelerle ağırlayalım. Bunu başarabiliriz. Ailelerden kopuk kongreler turizm açısından yeterli değil. Kongreyi bir aile hareketine dönüştürebilirsek turizm açısından çok önemli bir hamle olacaktır. İstanbul gerçekten çok iyi bir obje. Kampusun içindeki aktiviteleri sizlerin önerileriyle çeşitlendirebiliriz de. Yurtdışındaki insanların İstanbul deyince hayalleri duruyor. Geçmişte Paris’te Londra’da birkaç gün geçirmek neyse, bugün yabancılar İstanbul için bunu hissediyor. Bunun mimarları da sizlersiniz. Sizin çabanız İstanbul ve Türkiye’de bir milat oluşturdu. Sormak lazım eskiden niye olmuyordu diye… O zamanlar yurtdışında birçok reklam veriyorduk, tanıtıcı yazılar çıkıyordu. Ama hiçbirinden sonuç alamıyorduk.”
 
“Turizmin geldiği noktayla gurur duyuyorum”
 
   Göreve geldiğinde turizmcilerle yaptığı toplantıda, “Rekabeti bırakın, fiyat kırmayın. Hep birlikte kaliteyi arttıralım” dediğini hatırlatan Topbaş, bunun ne kadar doğru bir yaklaşım olduğunun bugün gelinen noktada daha iyi anlaşıldığını kaydetti. Beyoğlu Talimhane bölgesinin yaptıkları düzenlemeyle tam bir turizm merkezi haline geldiğini ve bina fiyatlarının birkaç kattan fazla arttığını dile getiren Topbaş, şunları kaydetti;

“Talimhane’de bugün bir yer sahibi olmak, kiracı da olsa bir otel sahibi olmak hayal. Fiyatların kaça katlandığını siz daha iyi biliyorsunuz. Aynı şeyi geçmişte Galata bölgesi için düşündüklerini, ancak oranın değerinin yeni anlaşıldı. İstanbul ulaşım başta olmak üzere birçok alanda hangi mesafeleri kat etti, hepimiz biliyoruz. Bugün Sultanahmet’teki turist kafilelerini gördükçe ülkemin geldiği noktayla gurur duyuyorum. Turizmi yeni yatırım ve düzenlemelerle daha da geliştireceğiz. İstanbul’da 20 milyonları hedefliyoruz. Bunu hep beraber gerçekleştireceğiz. Başkanlar semboldür. Bu işin kahramanları sizlersiniz. Bakın 2020 için olimpiyatları İstanbul’da yapmak istiyoruz. 2016 için başka hedeflerimiz var. Yurtdışından İstanbul’da kongre, fuar, toplantı yapılmasını devamlı talep ediyoruz. Yapmamız gereken gelen turistlere Türk misafirperverliğini yaşatmaktır. Çok sağlıklı ve doğru adımlarla kültürümüze uygun ev sahipliği göstermeliyiz. Gelen turistler keyif alsınlar ve gidip anlatsınlar. Burada yaşadıkları günler onlar için unutulmaz anılar olsun.”
 
Dünyaca ünlü yazarlar İstanbul’da roman yazacak
 
   Topbaş, “Turizmi daha da geliştirecek yeni bir projem daha var. İnşallah yakın bir tarihte dünyaca ünlü roman yazarlarını İstanbul’a davet ederek, bir iki ay misafir edeceğiz ve İstanbul ile ilgili roman yazmalarını isteyeceğiz” diyen Topbaş 
Turizmciler adına konuşan TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy da son 10 yılda yapılan yatırımların Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerine yeni dinamikler kattığını belirterek, “Başkanımız Kadir Topbaş döneminde İstanbul’a yapılan çok önemli yatırım ve hizmetler de İstanbul’un dinamiklerini geliştirmiştir. Bugün 10 milyon turist ve yüzde 28’i Anadolu yakasında olan 110 bin yatak kapasiteli oteller hayal bile edilemezdi” dedi.
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.