İstanbul'da büyük rant

İstanbul'da büyük rant

İstanbul’un rant obezitesine yakalandığını söyleyen İSO Başkanı Bahçıvan , “Arkamıza bakmadan İstanbul’a geliyoruz. Çoğumuz İstanbul’da mutsuzuz , kaybolup gidiyoruz. Bu değişmeli... uzun vadeli hedef şart” dedi.

Kastamonu’da ziyaretlerde bulunan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “İstanbul rant obezitesiyle hepimizi yoldan çıkarıyor. Hiç birimiz arkamıza bakmadan bir umutla yola çıkıyoruz. Ama çoğumuz İstanbul’da kaybediyoruz, yok olup gidiyoruz. Bu değişmeli. Şehirler İstanbul dışında kendi ekonomilerini yaratabilmeliler. Kastamonu da bu şehirlerimizden biri olabilir. Kastamonu’nun tarihine bakılırsa nasıl bir gelişme gücüne sahip olduğunu görürüz. Maalesef bu günümüze getirilememiş” şeklinde konuştu.


KASTAMONU ENFES BİR TURİZM VADİSİ

Kastamonu’nun gelişme potansiyeli olduğunu söyleyen Bahçıvan,”Her şeyin başı insan kaynağı ve eğitimden geçiyor. Kastamonu muhteşem bir turizm havzası. Dünyanın 4. büyük kanyonunun Kastamonu’da olduğunu buraya geldiğimde öğrendim. İmarı hırpalanmış olmasına rağmen Kastamonu enfes bir turizm vadisi. Bunu yarınlara taşıyacak olan da Kastamonulu insanımızın kendisidir” dedi.


İSTANBUL OBEZ BİR ŞEHİR

İstanbul’un obez bir şehir olduğunu söyleyen İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:


“Kastamonu, yabancı turist çekmesi gereken bir il. Doğa harikası olan bu şehir, Anadolu illerinin temel sorunu olan gelişme ve büyüme vizyonu olmamasının sıkıntısını yaşıyor. Yerel insanlarımızın, doğdukları şehir için neler yapabileceğini düşünmesi ve harekete geçmesi gerekiyor. Bu bir özveri işi. Çünkü bir şehrin sanayicisi bunu yapmazsa, dışarıdan yatırımcının gelip yatırım yapması çok zor. Türkiye’nin en büyük ilk 1000 şirketi arasında sadece dört Kastamonu şirketi var.”

Yöresel zenginlikleriyle Kastamonu’da turizmin daha çok ön plana çıkabileceğini belirten Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Arslan, “Yoğun göç veren şehrimiz, insan kaynağını kaybediyor. Turizmi ön plana çıkmak zorunda olduğumuzu kabullendik. Ayrıca orman ürünleri, madencilik ve tarım-hayvancılık sektörleri öne çıkıyor. Kastamonu’da çok büyük krom ve mermer rezervi olduğu ortaya çıktı” dedi.

 

‘Musul sorun yaratabilir’

Musul’da yaşanan gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan İSO Başkanı Bahçıvan, Türkiye’nin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bölgenin yeniden biçimlendirildiğini söyleyen Bahçıvan, “Bunlar 100 - 150 yılda bir yaşanacak gelişmelerdir. Türkiye’nin bu konuda İsrail ile uyumlu politika izlemesi gerekiyor. Türkiye burada bir Almanya örneği gösterip güçlü çıkabilir” dedi.

IŞİD’in operasyonlarından Türkiye’nin ekonomik olarak önemli derecede olumsuz etkilenebileceğini belirten Bahçıvan, “Yaşananlar öncü şoklar. İnşallah daha uzun sürmez. Sürürse Türkiye ihracatı olumsuz etkilenecektir. Biz de özel sektör olarak ileri görerek hedefler belirlemeliyiz. Yoksa durup beklemek hedefsizlik olur.

Gelecek nesillere olumlu bir etkimiz olmaz.

Ülke olarak akıllı olup hedefe kilitlenirsek bu süreci doğru yönetebiliriz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.