İstanbul'un ilk camisi açıldı

İstanbul'un ilk camisi açıldı

İstanbul'un ilk camisi ''Arap Camisi'' yeniden ibadete açıldı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ''ecdat yadigarlarını'' bir bir restore ettiğini belirterek, son 10 yılda 4 bine yakın cami, külliye, imaret, kervansaray ve bunların benzerlerinin imar edildiğini, restore edildiğini ve açıldığını kaydetti.

İstanbul'u kuşatmaya gelen İslam orduları tarafından 717 yılında yapıldığı bilinen Beyoğlu'ndaki Arap Camisi, restorasyonunun tamamlanmasının ardından, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla yeniden ibadete açıldı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, teravih namazı öncesi yapılan açılışta, Arap Camisi'ni ''bir nadide inci'' şeklinde tanımladı.

Daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu bitirilen Fatih, Süleymaniye, Mihrimah Sultan, Pertevniyal Sultan, Yavuz Selim ve Kılıç Ali Camilerinin hizmete açıldığını hatırlatan Arınç, Başbakan Erdoğan'ın bu akşam Irak Meclis Başkanı Nuceyfi ile bir iftar yemeğinde buluştuğunu ve açılışı yapmak üzere kendisini görevlendirdiğini belirterek, Erdoğan'ın iyi dileklerini iletti.

Arınç, ''Vakıflar Genel Müdürlüğü, ecdat yadigarlarını bir bir restore ediyor. Son 10 yılda 4 bine yakın cami, külliye, imaret, kervansaray ve bunların benzerleri imar edildi, restore edildi ve açıldı. Katrilyonluk bir sermayeyi bu açılışlar için kullandık. Allah işimize bereket verdi ve böyle güzel eserleri ayağa kaldırmak için büyük bir gayretle çalıştık'' dedi.

Arap Camisi'nin ilk defa duyduğunda nerede olduğunu bilemediğini ifade eden Arınç, ''Karaköy'e geldim ama 'Bu dükkanların arasında böyle cami olur mu-' diye tereddüt ettim. Adeta bir istiridye içindeki inci gibi kendini saklamıştı. Buraya girdiğimizde bu muhteşem eseri gördük ve ecdattan bugüne, daha doğrusu Müslümanların İstanbul'u kuşatma altına aldığı tarihten bu yana, pek çok defalar restorasyon geçirmiş, yanmış, zelzeleden zarar görmüş, en sonunda da biz, 2-2,5 yıl içerisinde, hatta biraz daha fazla, bu güzel eseri ihya etmişiz'' diye konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.