ito başkanı çağlar 2013 büyüme rakamını değerlendirdi

ito başkanı çağlar 2013 büyüme rakamını değerlendirdi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ekonomisinde yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 3’lük büyümenin, memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Çağlar, “Büyüme rakamı piyasaların beklentilerini de aştı. Önceki iki çeyrekte büyüme hızı sırasıyla yüzde 1.6 ve yüzde 1.4 olmuştu. 2013’ün ilk çeyreğinde ekonomideki büyümenin yüzde 3’e, yani önceki iki çeyrek ortalamasının iki katına çıkması olumlu bir gelişme” dedi. Çağlar, ilk çeyrek büyümesinde hane halkı tüketimindeki artışın etkili olduğunu kaydetti.

İTO Başkanı Çağlar, “Orta Vadeli Program’da (OVP) Türkiye ekonomisinin 2013’te yüzde 4 büyümesi hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmak için hane halkı tüketim harcamalarının önemi çok büyük. Çünkü vatandaş harcadıkça ekonomi büyüyecek ve özel sektör yatırımları tetiklenecek. Bu nedenle hane halkı tüketimini artırıcı tedbirler alınmaya devam edilmeli. Türkiye cari açığı büyütmeden ve hane halkı borç yükünü artırmadan büyümeyi sağlamak zorunda” diye konuştu.

Başkan Çağlar, Türkiye’nin yüzde 3’lük büyümesinin Avrupa ülkelerinin ekonomik performansı ile karşılaştırıldığında daha da anlam kazandığını vurguladı.

Çağlar, “AB genelinde 2013’ün ilk çeyreğinde değil büyüme, yüzde 0.7 daralma gerçekleşti. Aynı dönemde İspanya yüzde 2, Almanya yüzde 0.3, Fransa yüzde 0.4 küçüldü. ABD ve Japonya’nın büyüme oranları da Türkiye’nin gerisinde. ABD yüzde 1.8, Japonya yüzde sıfır büyüdü” dedi.

İTO Başkanı Çağlar, 2013 yılının kalan üç çeyreği için de umutlu olduklarını kaydetti. Çağlar, “Büyümenin öncü göstergelerinden biri sanayi üretim endeksidir. Bu endeksin de Nisan ayında yüzde 3.4 artmış olması umut verici” yorumunu yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.