Kaç Ülke Türk Dizilerini İzliyor..?

Kaç Ülke Türk Dizilerini İzliyor..?

Bugün 350 milyon dolarlık ihracatıyla bu alanda ABD’nin ardından ikinci sırada yer alan Türk dizi filmleri, 142 ülkede izleniyor.

Dünyada 142 ülkede büyük beğeniyle izlenen Türk dizi filmleri, ihracatta da atakta. Bugün ihracatta ABD’nin ardından dünyada ikinci sıraya oturan Türk dizi filmleri ihracatında 350 milyon dolarlık gelire ulaşıldı. Son 10 yılda hızlı bir büyüme yakalayan Türk dizi endüstrisine yurtdışındaki ilgi her geçen gün daha da büyürken, Türk dizi ve içerikleri başarısını ve dinamizmini, Fransa’nın Cannes kentinde bir kez daha kanıtladı.

İTO ORGANİZASYONU

Cannes şehrinde 1965’ten bu yana düzenlenen 11 binden fazla katılımcısıyla dünyanın en önemli dizi film ve içerik fuarı olarak kabul edilen MIPTV, bu yıl 3-6 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

TV sektörüne yönelik küresel yapım firmalarını, dağıtımcılarını ve program alıcılarını buluşturan fuarda, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) organizasyonu ile Türk TV ve film sektörünün küresel pazara tanıtımı yapıldı.

YÜZDE 70 DEVLET DESTEĞİ

Sinema, TV dizi ve filmi, belgesel ve animasyon alanlarındaki sektör temsilcilerinin yer aldığı fuarda Türk firmaları, yüzde 70 devlet desteği ile temsil edilme imkanı buldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın da desteklediği fuarda, İstanbul Ticaret Odası tarafından 136 ve 62 metrekarelik iki ayrı alanda ülke standı açıldı.

 

250’DEN FAZLA TEMSİLCİ

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu ile beraberindeki İTO Meclis üyelerinin yer aldığı fuarda, ABD’den sonra ikinci büyük ihracatçı konumunda olan Türk eğlence ve içerik endüstrisine mensup 250’den fazla temsilci, fuarın en ilgi çekici katılımcılarından oldu. Böylece Türkiye, geçmiş yıllardaki başarısını sürdürmeye devam etti.

LATİN AMERİKA’DA ‘EN ÇOK İZLENENLER’ ARASINDAYIZ

10 yılda hızlı bir büyüme yakalayan Türk dizi endüstrisine yurtdışındaki ilgi büyüyor. Latin Amerika ülkelerinde sıklıkla takip edilen Türk dizilerinin bu ülkelerde en çok izlenen 15 program arasına girdiği belirtildi. Bu programlardan dördünü Türk dizilerinin oluşturduğu dile getirildi.

ORTADOĞU, TÜRK DİZİSİ İZLİYOR

Ortadoğu, Balkanlar, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika, Güney Amerika ve Orta Asya, dizi ihracatında Türkiye’nin en güçlü olduğu pazarlar arasında yer alıyor. 5 yıl önce 50’ye yakın ülkeye yapılan ihracat, bugün 142 ülkeye gerçekleştiriliyor.

2023 İHRACAT HEDEFİ 750 MİLYON DOLAR

Türkiye’nin dizi ihracatı 2008’de 10 milyon dolar olurken, 2016’da 350 milyon dolara ulaştı. Türk dizilerine olan talep bölüm başına fiyatları da artırdı. Dizilerin dünya pazarındaki fiyatı da 5 yılda yaklaşık 10 kat arttı. Sektörün 2023 hedefi, 750 milyon dolarlık ihracat.

TRT’nin yeni dizisi Payitaht Abdülhamid, dünya prömiyerini, MIPTV 2017 ile yaptı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.