Kaçak göçmene yürek sızlatan işkence

Kaçak göçmene yürek sızlatan işkence

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 8 ay önce yapılan bir ihbar üzerine, insan kaçakçılığı yapan bir şebekeyi takibe aldı.

Polisin çalışmaları devam ederken Alman polisinin de şebekenin Almanya ayağındaki 1 kişiyi takip ettiği öğrenildi. Bunun üzerine önce Alman polisi ve Türk polisi arasında yazışmalar yapıldı. Daha sonra Alman polisinin bilgilendirmesi üzerine Avrupa Birliği Polis Teşkilatı Europol devreye girdi.

EUROPOL İLE ORTAK ÇALIŞILDI

Europol, Emniyet Genel Müdürlüğü ile irtibata girdi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmanın, Europol ile ortak devam ettirilmesi kararı alındı. Şebekenin Türkiye’deki yapılanması İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından takip edilirken, şebekenin Avrupa’daki irtibatları Europol koordinesinde gerçekleştirildi.

103 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yapılan çalışmaların tamamlanmasının ardından Türkiye ve 6 Avrupa ülkesinde eş zamanlı baskınlar yapıldı. Europol’ün çalışması daha sonra 4 ülkede daha devam etti. Türkiye ve 10 Avrupa ülkesinde yapılan baskınlarda 103 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden 63’ünün Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Belçika, İsviçre, Yunanistan, Hırvatistan, Macaristan, Polonya yapılan çalışmalarla yakalandığı öğrenildi.

TÜRKİYE AYAĞINDA 40 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Operasyonun Türkiye ayağında 3 ilde yapılan operasyonlarda polis 40 kişiyi gözaltın aldı. Ayrıca yapılan çalışmalarda şebekenin elinde bulunan 20 kaçak göçmende kurtarıldı. Kaçak göçmenler Fatih’teki emniyete bağlı misafirhaneye yerleştirildi. Gözaltına alınan 40 kişiden 2’si emniyetten serbest kalırken 38 şüpheli bu sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

OPERASYON KAMERALARA DA YANSIDI

Yapılan operasyon polis kameralarına da yansıdı. Görüntülerde polisin Fatih’te bir adrese girmesi görülüyor. Polisin girdiği adreste çok sayıda kaçak göçmenin aynı odada kaldığı görülüyor. Görüntülerde işkence gören bir göçmenin polise yaşadıklarına anlatmaya çalışması da görülüyor.

YAŞADIĞI İŞKENCELERİ GÖZYAŞLARI İÇİNDE ANLATTI

Karşısında polisi gören kaçak göçmenlerden Bangladeş uyruklu Mohammet T., hemen polisin yanına gelerek tişörtünü çıkartıyor. Vücudunda işkence izleri bulunan Mohammet T. işaretlerle dayak yediğini anlatmaya çalışıyor. Polisin “ Türkçe biliyor musun?" sorusunu yanıtsız bırakan Mohammet T. Türkçe bilmediği için yaşadıklarını eliyle göstererek polise anlatmaya çalışıyor. Eline bir pense alan Mohammet T. penseyle kendi kulağını çekiyor. Mohammet T. daha sonra el hareketleriyle sopayla dayak yediğini anlatmaya çalışırken, bir anda gözyaşlarına hakim olamıyor. Ağlayan kaçak göçmeni polis sakinleştirmeye çalışıyor.

ELEKTİRİK VE KERPETENLE İŞKENCE YAPMIŞLAR

Polis, tercüman aracılığı ile kaçak göçmenlerin ifadesine başvururken Bangladeş uyruklu Mohammet T.’nin yanı sıra aynı ülke vatandaşı Mohammet R., Mohammet D.T., Mohammet A. ve Gıya Ş.’nin de işkence gördüğünü iddia ettiği öğrenildi. Bangladeş uyruklu kaçak göçmenlerin, 3 Pakistanlı tarafından vücutlarına elektrik verildiğini, ütü basıldığını; sopayla dövüldüklerini ve kerpetenle kulaklarının çekildiğini dile getirdikleri öğrenildi.

PARA İÇİN İŞKENCE YAPMIŞLAR

Polisin yaptığı incelemede, şebekenin para için işkence yaptığı öğrenildi. İddiaya göre, şebeke üyeleri yeni masraf çıktı diyerek para istedi. Ödeme yapamayan göçmenlere işkence yapan şebeke üyeleri, kaçak göçmenlerin ailelerini aradı. İşkence yaparken, kaçak göçmenlerin seslerini göçmenlerin ailelerine dinleten şebeke üyeleri ailelerden para talep etti. Paranın Bangladeş’teki bir şebeke üyesine yada banka hesabıyla kendilerine verilmesinin istendiği öne sürüldü.

İŞKENCE ALETLERİ ELE GEÇİRİLDİ

Polisin gerçekleştirdiği operasyonda yapılan aramalarda 25 pasaport, 3 gram afyon sakızı, çeşitli belgeler bulunurken; işkence yapmakta kullanılan kerpeten, ütü ve sopalara el koyuldu.

SON 6 AYDA 558 GÖÇMEN YAKALANDI

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Filistin uyruklu M.N.K.’nin elebaşılığını yaptığı şebekeyi takip ederken son 6 ayda 558 kaçak göçmen yakaladığı öğrenildi. Kaçak göçmenlerin İstanbul ve Ege Denizi’ne kıyısı olan bazı illerde yakalandığı dile getirildi.

3 ROTA BELİRLENDİ

Bu arada polisin yaptığı sorguda şebekenin çalışma yöntemleri de belirlendi. Şebekenin özellikle Pakistan, Afganistan, Irak ve Bangladeş gibi ülkelerin vatandaşlarını Avrupa’ya götürmek için para aldıkları tespit edildi. 2 bin Dolar ila 6 bin Dolar karşılığı göçmen kaçakçılığı yapan şebekenin 3 rota oluşturduğu tespit edildi. Rotalardan birinin Meriç Nehri üzerinden Yunanistan, diğer bir rotanın Ege Denizi üzerinden Yunanistan olduğu belirlendi. Bu iki rotanın ücreti 2 ila 4 bin Dolar arasında değişirken,üçüncü yol olarak sahte pasaport ve belgelerle havayolundan Avrupa’ya gönderilen kaçaklardan 6 bin Dolar alındığı tespit edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.