Kadın sesiyle Kimse Yok mu

Kadın sesiyle Kimse Yok mu

Afet Yönetim Fuarı'na katılan Kimye Yok mu Derneği, personel ve ekipmanıyla göz doldurdu. Ekipte yer alan tek kadın olan Fatma Kandır, arama kurtarmanın kadınlar tarafından rahatlıkla yapılabileceğini gösterdi.

Kimye Yok mu Derneği'nin statejik ortak olarak yer aldığı Uluslararası Afet Yönetimi Fuarı, kurtarma timlerinin gövde gösterisine sahne oldu. Afet sonrası yapılacak kurtarma çalışmaları ve bu çalışmalarda kullanılacak personel ile ekipmanların tanıtıldığı fuarda kısa adı ASYA olan Arama Kurtarma ve Sağlık Yardımları ekibi görevlileri de yer aldı. Grup üyeleri arasında yer alan Fatma Kandır, kadın olarak böyle bir ekipte bulunmanın güzel bir duygu olduğunu söyledi. 

İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen ve Türkiye 'de bir ilk olan fuarın açılışına yurt içi ve yurt dışından çok sayıda firma ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Afet yaşanan bölgelerde yapılacak kurtarma çalışmaları, afet önleme ve afet sonrası yapılacak çalışmalarda kullanılacak malzemeler fuarda görücüye çıktı. Hem personel hem de ekipmanların tanıtımının yapıldığı fuar, aynı zamanda nitelik itibariyle bir ilk olma özelliğini taşıyor. 

Arama kurtarma derneklerinden gelen timler de hem ekipman hem de personel olarak fuarda boy gösterdi. Kimse Yokmu Derneği bünyesinde kurulan ASYA üyeleri de yaptıkları çalışmaları ve bu faaliyetlerde kullandıkları ekipmanları sergiledi. Gösteri için hazırlanan ve aynı zamanda eğitim amaçlı olarak da kullanılan tırmanma parkuru renkli görüntülere sahne oldu. 


'KADINLAR DA YAPABİLİR'
Grubun dikkat çeken üyelerinden biri olan Fatma Kandır, hem iş yaşamı hem de kurtarma gönüllüsü olarak bu işin içinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İşletme mezunu olan Kandır, bu işin bir parçası olmaktan mutlu olduğunu ancak zaman zaman etrafındakilerin 'Nasıl yapıyorsun?' şeklindeki şaşkınlık içeren sözlerine cevap vermek zorunda kaldığını anlattı. Kandır, "İlk bakışta zor gibi görünüyor ancak biraz yaptıktan sonra bu işi bir çok arkadaşım çok seviyor. Zaman ayırıp bu işi yapmak zor oluyor. Hafta sonu ya da yıllık izinlerimizde yapıyoruz" dedi. "Kaza yapan arkadaşlarımız oldu ancak biz şükür ki bir kazayla şu ana kadar karşılaşmadık." diyen Kandır, bu işin bir parçası olmak için kendilerine iyi bakan ve sağlıklı beslenen insanlar olmak gerektiğinin altını çizdi. Bir kadının da rahatlıkla bu sporun ve bu tip bir organizasyonun içinde olabileceğini söyleyen Kandır, bunun güzel örneklerinin bayan arkadaşları tarafından ortaya konulduğunu anlattı. 

ASYA grubunda tim şefi olan Şevki Kandır da timlerinin kentsel, su altı ve dağ olarak 3 bölüme ayrıldığını belirtti. Gönüllü olmak isteyenlerin internet üzerinden ya da şahsen başvurabileceklerini söyleyen Kandır, genel bir eğitimin ardından kimlerin bu işi yapabileceklerinin ortaya çıktığını kaydetti. 

Fuarın en dikkat çeken özelliklerinden biri de depremin bire bir canlandırıldığı simülasyon kabini oldu. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin rağbet ettiği kabine girenler depremi bir kez de yapay olarak yaşadı. Görevlilerin ikazları ile yerlerinde önlem alan ziyaretçiler kısa süreli de olsa deprem anında yaşanabilecekler hakkında bilgilendirildi. Ekvator Ginesi'nden gelen bir ziyaretçi de kendi ülkelerinde depremi yaşadıklarını ancak yine de simülasyonun bile korkutucu olduğunu söyledi. 

EĞİTİMLİ KÖPEK TAİSON GÖREVE HAZIR 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan köpek eğitim amirliği ekipleri de fuardaki yerlerini aldı. Eğitimli köpekleri ile afet durumunda her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını belirten eğitmen Yusuf Yılmaz, Taison isimli köpeğin de verilen bütün eğitimleri başarı ile tamamladığını ve göreve hazır olduğunu belirtti. Taison, yaptığı gösteride eğitmenin komutlarına uyarak başarılı bir gösteri sundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.